Svet
11 ogledov

Po 50 letih odložili orožje

kolumbija farc EPA
Kolumbijska vlada in uporniški Farc sta dosegla dogovor o dokončni prekinitvi spopadov, ki je pogoj za mirovni sporazum.

"V imenu številnih žrtev. Nič več smrti in nasilja za domovino. Danes je zadnji dan vojne," so zapisali podporniki Farca prek Twitterja. Obe strani sta se strinjali, da uporniki odložijo orožje in zagotovijo varnost. Prekinitev ognja je predpogoj za mirovni sporazum, za katerega si obe strani prizadevata od konca leta 2012. 

Dogovor bosta v četrtek podpisala kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in poveljnik Farca Rodrigo Londono. Dogodka naj bi se udeležil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon

V državljanski vojni med levimi gverilskimi skupinami, desnimi paravojaškimi milicami in vojsko je v tej južnoameriški državi od začetka vojne leta 1964 umrlo okoli 220.000 ljudi. Milijoni ljudi so bili razseljeni.

Farc je pred skoraj letom dni razglasil enostransko prekinitev ognja. Kolumbijske oborožene sile so zato prenehale z letalskimi napadi na položaje upornikov, intenziteta konflikta pa je tako znatno popustila.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 13:38 24.junij 2016.

    Kolikor vem Palestinci skačejo v Izrael in ne obratno.Leta 1948 je živelo v današnjem Izraelu 1,18 milijona Palestincev.Danes živi v Izraelu 1,45 milijona Palestincev.\s\sRast prebivalstva je priemrljiva torej s Slovenijo v enakem obdobju. Pravzaprav so Izraelci obdržali ...prikaži več vse svoje palestince in je bilo vse skupaj dosedaj povedanega v 60 letih ena laž in blef.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:38 22.junij 2016.

    Izrael in Palestina bi lahko naredila enako..če bi bilo le več volje po miru kot po političnih koristih.