Slovenija
34 ogledov

Po 60 letih so zdaj v napoto

Dolenjska romi Jerca Božič Kranjec
Romi. Investitor jim zemljišča, na katerih živijo, ponuja za 75 evrov na m2.

Loke. Osem romskih družin, ki tam, kot je povedal Moran Jurkovič, živijo že vsaj 60 let, odkar jim je takratno Gozdno gospodarstvo zemljo odstopilo v zameno za njihovo delo, se zdaj boji za streho nad glavo. Podjetje Iztoka Starca SI investicije, ki je osem hektarjev zemljišč odkupilo od zasebnega lastnika, želi namreč na tem območju zgraditi do 65 individualnih hiš, to pa pomeni, da bi bilo treba romske hiše, ki so sicer črne gradnje in zavzemajo okoli hektar površine, odstraniti.

Ponudil pet rešitev

Starc je Romom ponudil pet rešitev: prva je, da ostanejo na Lokah in zemljo odkupijo po 75 evrov za kvadratni meter ter zgradijo nove objekte, druga je preselitev na novo lokacijo na Lokah, tretja je preselitev v Kerinov Grm, četrta preselitev na drugo izbrano lokacijo in peta individualna obravnava, kar pomeni preselitve v občinska stanovanja.

Tako Romi kot Občina Krško želijo najti rešitev na obstoječi lokaciji, a oboji pravijo, da bo to za ceno, ki jo zahteva investitor, in sploh če želi v tem primeru prodati vseh osem hektarjev, nemogoče. "Nekaj časa sem še pripravljen iskati kompromis, a če ga ne bomo našli, bomo morali stvari urejati po sodni poti. To je sicer zadnje, kar želim," nam je povedal Starc.

Komentarjev 12
  • john999 22:55 03.junij 2012.

    Kdo je potrdil spremembo namembnosti tega zemljišča brez rešitve problema? Od kdaj je zazidljivo?

  • john999 22:44 03.junij 2012.

    40 let se jaz spomnim, da so na tem mestu, ja. In vseh teh 40 let ni nikogar motilo, ko so si počasi gradili hiše pa čeprav na črno. Vsi smo bili veseli in jih hvalili, da se civilizirajo, si ...prikaži več delajo kopalnice in otroke pošiljajo v šolo. In sedaj so res super. In sedaj se je našel nekdo, da bo na njih mastno zaslužil. Zemljišče je kupil za drobiž, sedaj ga pa razglaša za elitno. Nobene zemljišče zraven Romskega naselja ni elitno. Ali bo Rome deportiral ali pa denar izstisnil od občine ali države. Starc je seveda edini "glasen" lastnik, vprašanje je pa, koliko tihih lastnikov je še zadaj, ki nimajo jajc, da bi se pokazali.Potem pa seveda vsi redno v cerkev po odpustke. Tole je pa preveč. Tule bi pa še župnik lahko udaril po mizi, ker kar je preveč, je pa preveč.

  • samo.jst 07:39 30.maj 2012.

    60let... a so tam že od leta 1952? "Nomadsko" ljudstvo že 60let stagnira na enem področju... pa sej to bi morali biti že staroselci! Dejte prodajat buče komu drugemu! Črnogradnja je črnogradnja... za vse in povsod!