Slovenija
374 ogledov

Po 71-tih letih izkopali ostanke zakoncev Hribar

Grad Strmol bodo začeli letos obnavljati, naslednje leto pa bo že odprl svoja vr Žurnal24 main
Arheologi so včeraj v gozdu nad Mačami pri Preddvoru odkrili posmrtne ostanke moškega in ženske. Glede na sedanje ugotovitve kaže, da gre za nekdanja gospodarja gradu Strmol Rada in Ksenijo Hribar, ki sta bila ubita v začetku leta 1944.

Znano je, da so premožnega ljubljanskega industrialca in njegovo ekstravagantno soprogo v začetku januarja 1944 pripadniki varnostno-obveščevalne službe gnali iz gradu Strmol v gozd nad vasjo Mače pri Preddvoru, kjer so ju mučili in likvidirali. Natančen kraj usmrtitve kasneje ni bil znan in njunih trupel oziroma posmrtnih ostankov vse do današnjih dni niso našli.

Sorodniki Hribarja, ki je bil po prvotnem izreku obsojen na smrt in ustreljen kot narodni izdajalec, so leta 2000 dosegli njegovo rehabilitacijo. Po dolgem iskanju so odkrili tudi možni grob zakoncev. Grobišče v gozdu nad Mačami, kjer naj bi bilo podobnih grobišč še več, je na podlagi pričevanja domačinov leta 2009 potrdila še sondaža.

So ju razčetverili?

Peter Hribar, nečak Rada Hribarja, je kasneje pridobil vsa potrebna dovoljenja za izkop posmrtnih ostankov, ki so ga arheologi pod vodstvom Draška Josipoviča včeraj tudi opravili. Najdbe v grobu kažejo na to, da posmrtni ostanki res pripadajo zakoncema Hribar, z večjo gotovostjo pa bo to mogoče trditi po opravljeni DNK analizi.

V grobu so našli eno moško in eno žensko lobanjo brez čeljustnic, moški skelet brez rok in kosti ženskih stopal. Dejstvo, da niso našli vseh kosti, nakazuje nenavadno dogajanje in potrjuje nekatera pričevanja in nepreverjene zgodbe, da so zakonca Hribar po uboju zaradi premajhnega groba razčetverili.

Po opravljeni analizi DNK naj bi Peter Hribar, ki je tudi financiral izkop, za katerega je pridobil dovoljenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, najdene ostanke pokopal v družinski grobnici na Žalah.

Komentarjev 15
  • s.i.k. 16:57 19.marec 2015.

    .se strinjam s tvojim napisanim, KOJAK.

  • jaki 17:36 18.marec 2015.

    glede neumnosti - nosiš zastavo!

  • KLOBO 17:02 18.marec 2015.

    Xerx!!! Še en govedna !!! Kako bi pa ti odreagiral, da so komunistični zločinci tvojo mater in očeta razčetverili !!! Mislim, da ja lahko s tujim kurcem po koprivah mlatit !!