Šport
18 ogledov

Po Armstrongu na tapeti Contador

Contador (levo) in Armstrong (desno) se bosta na Touru še grdo gledala. Žurnal24 main
Lance Armstrong je priznal uporabo nedovoljenih snovi in podpira novo poročilo, ki ga je izdala neodvisna kolesarska komisija za reformo. Kolesar meni, da bo zaradi poročila šport, kot je kolesarjenje, na poti do boljše prihodnosti.

"Upam, da bo resnica vodila v čas brez dopinga v športu, ki ga ljubim," je ob novem poročilu dejal Lance  Armstrong. Zaenkrat na podlagi novega poročila še niso našli dokazov, da je nekdanji kolesar plačal zvezi za prikrivanje pozitivnih testov na testiranjih. Kolesar se je v sporočilu za javnost, ki se je nanašal na nove obtožbe, izrazil obžalovanje, nad svojimi preteklimi dejanji. Zaradi uporabe nedovoljenih snovi so mu leta 2012 odvzeli sedem naslovov, ki jih je osvojil na dirki Francije in mu izrekli dosmrtno prepoved tekmovanja v kolesarstvu.

Armstrongov odvetnik Elliot Peters je dejal, da je Armstrong pri poročilu sodeloval in tudi odgovoril na vsa vprašanja. Poleg tega je pri preiskavi predložil vse dokumente, do katerih je imel dostop.

Poročilo ocenjuje v kolikšni meri si je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) prizadevala zaščititi Armstronga. Kolesarska zveza naj bi po navodilih predsednikov Verbruggna in McQuaida naročila "neodvisno" preiskavo, ki naj bi zanikala pozitivne vzorce kolesarja na prestižnih dirkah. Hkrati je leta 2012 kolesarska zveza s McQuaidovim poveljevanjem poskušala uničiti takratno preiskavo Armstronga in Alberta Contadorja.

Poleg Armstronga je tako prednostnega obravnavanja deležen tudi dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Contador, ki ga je kolesarska zveza leta 2010 ravno tako ščitila pred obtožbami, kar je jasno razvidno iz novega poročila. Španca so osebno obvestili o pozitivnem dopinškem testu, med sestankom s tremi uradniki kolesarske zveze. Kolesar pa je za vzrok pozitivnega testa navedel kontaminirano meso.

Komisija trdi, da je kolesarska zveza želela prikriti pozitivni test, vendar tega ne morejo dokazati. Leta 2010 je dopinški test pri Špancu pokazal majhne sledi klenbuterola, disciplinska komisija pa mu je izrekla enoletno prepoved tekmovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.