Slovenija
26 ogledov

Po cenejšo pijačo v Italijo in Avstrijo?

Italijanska trgovina EPA
Predlog za uvedbo davka na sladke pijače razburil kmetijce in živilce. Če bo tako kot na Danskem, bodo Slovenci hodili po cenejšo pijačo čez mejo, so prepričani.

Ministrstvo za finance je pred nekaj dnevi objavilo predlog zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah. Po njem bi kilogram sladkorja v brezalkoholni pijači obdavčili z enim evrom (0,001 evro na gram). Liter brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja 100 gramov, kolikor je običajno, bi bil tako obdavčen v višini 0,10 evra.

Predmet obdavčitve so sadni in zelenjavni sokovi, ne glede na to ali so jim bili sladkor oziroma sladila dodani ali gre za »naravni« sladkor v pijači ter druge pijače in napitki z dodanim sladkorjem ali sladili. Mednje sparajo tudi čokoladno mleko, vendar ne mlečni izdelki in jogurti, ter brezalkoholne pijače z nizko vsebnostjo alkohola.

Kmetijci in živilci razburjeni

Predlog je že povzročil pravo razburjenje v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, kjer so prepričani, da pripravljalci zakona niso upoštevali številnih negativnih posledic morebitnega zakona.

"Očitno je, da vlada s tem predlogom ne izraža skrbi za dravje Slovencev, temveč gre zgolj za ukrep polnjenja proračuna," so prepričani. Potrošnja pijač, ki so predmet tega predloga se je namreč zmanjšuje, pada pa tudi splošna potrošnja, zato bi po njihovi oceni ukrep močno prizadel tako nosilce živilske dejavnosti kot državljane, saj bodo cene obdavčenih žvil poskočile.

Kot zgled navajajo sosednjo Avstrijo, ki je tovrstni davek leta 2000 umaknila, saj je bil izredno zapleten in neučinkovit, italija pa je o tovrstnem predlogu razmišljala v lanskem letu, vendar se zanj ni odločila.

Danci hodili nakupovat k sosedom

Kmetijska zbornica med argumenti proti zakonu navaja tudi uvedbo davka na maščobe na Danskem, kjer se je pokazalo, da je 60 odstotkov Dancev obdavčena živila kupovalo v sosednjih državah, v Nemčiji in na Švedskem.

Kutinova uvedbo davka podpira

Nasprotno v Zvezi potrošnikov Slovenije, ki jo vodi Breda Kutin, uvedbo davka podpirajo, saj so prepričani, da je mogoče s tovrstnimi ukrepi doseči dolgoročne učinke na prehrambene navade. "Zdrave navade so najboljša zaščita pred sodobnimi boleznimi današnjega časa, med katerimi so debelost otrok, sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja," poudarjajo.

Komentarjev 5
  • vest 14:47 01.februar 2013.

    Če hočejo s tem spremeniti navade potrošnikov, bi lahko uvedli dodatno obdavčitev samo na pijače z dodanimi sladkorji (razne cole....).

  • rogixl 13:45 01.februar 2013.

    Prehrambene navade bomo spremenili le z vzgojo in izobraževanjem, ne pa z administrativnimi ukrepi. Največja neumnost pa je dodatna obdavčitev naravnih sadnih sokov.

  • krtmen1 13:42 01.februar 2013.

    Tamara Vonta pa v jok.