Šport
18 ogledov

Risi do točke proti veliki Kanadi

gračnar švedska slovenija sp elitne divizije
1/10
Reuters
Slovenski hokejisti, ki so že pred tekmo s Kanado ostali brez možnosti za obstanek zaradi zmage Danske nad Belorusijo (3:2), so se od prvenstva poslovili z veliko točko proti Javorjevim listom. Ob Risih se v nižji rang tekmovanja selijo tudi Avstrijci.

V slovenskih vratih je tako kot proti Švedom začel mladi Luka Gračnar, ki je v soboto proti Skandinavcem zbral kar 38 obramb. V 4. minuti je gol Slovenije s strelom na prvo vratnico ogrozil Ryan O'Reilly, Gračnar je uspel še pravočasno preprečiti vodstvo Kanade.

V 6. minuti je enkraten prodor uprizoril Jan Urbas, preigral tri kanadske branilce in nato premagal še vratarja za presenetljivo vodstvo Risov. Tri minute kasneje so Slovenci izvedli še en dober protinapad, po vnovični podaji Davida Rodmana je sam pred Devana Dubnyka zadrsal Urbas in ga še v drugo mirno ugnal za podvojeno vodstvo čete Matjaža Kopitarja

V 12. minuti je zaradi zadrževanja na klop za kaznovane moral slovenski kapetan Tomaž Razingar. Prvi "power-play" so Slovenci vzdržali, a tudi v naslednjih napadih so Kanadčani veliko drsali in skušali zmanjšati prednost Risov, toda obramba naših je bila dobro postavljena, vse strele pa ja polovil Gračnar. V 20. minuti so Slovenci celo izsilili kazen za Stevena Stamkosa in si tako priigrali "power-play" na začetku druge tretjine. V uvodnih 20 minutah so Slovenci sprožili šest, Kanadčani pa 10 strelov.

Usodna 23. minuta

Po zapravljeni igri z igralcem več s strani naših so Kanadčani hitro postavili stvari na svoje mesto. Najprej je na začetku 23. minute po strelu Jaya Harrisona odbitek v gol pospravil Matt Duchene, manj kot 60 sekund kasneje pa je po še eni zmedi pred golom Gračnarja izenačil Stamkos.

slovenija kanada sp navijači | Avtor: Reuters Reuters
Slovenci so po nekaj minutah vendarle spet našli rdečo nit svoje igre in v ponovno vodstvo so prišli že z drugim strelom v drugi tretjini. Po dobljenem sodniškem metu je z razdalje močno udaril Luka Tošić, pred Dubnykom je smer ploščka spremenil Tomaž Razingar in Risi so bili spet spredaj.

V 32. minuti je zaradi zadrževanja kazen s strani sodnikov dobil Rok Pajič. Tudi tokrat so Slovenci vzdržali in ostali v minimalni prednosti. A že po minuti igre pet na pet je moral na klop še Aleš Kranjc, po njegovi odsluženi kazni pa je bil kaznovan še Blaž Gregorc. Gračnar je zopet ostal nepremagan, tudi šest minut številčne premoči torej Javorjevim listom ni pomagalo k izenačenju. Tudi druga tretjina se je torej končala z vodstvom Risov, pred zadnjimi 20 minutami je bilo 3:2 za fante s sončne strani Alp. Slednji so v drugem delu igre streljali petkrat, Kanadčani pa kar devetnajstkrat.

Do zadnjih minut v igri za zmago

Tudi zadnji del igre se je razumljivo začel s pobudo Kanade, toda Risi so ostali v prednosti vse do 48. minute, ko je povratno podajo Taylorja Halla izza gola izkoristil Brenden Dillon in presenetil rahlo pokritega Gračnarja. 

V naslednjih minutah smo videli veliko igre v srednji tretjini, obe ekipi sta redko ogrozili gol nasprotnika. Tako je ostalo povsem do konca rednega dela in Slovenci so se po 60 minutah lahko veselili prve točke proti enemu od velikanov svetovnega hokeja. Kanadčani so v zadnjem rednem delu igre streljali osemkrat, Slovenci pa sedemkrat.

Stamkos odločil podaljšek

V podaljšku so naši streljali z vseh položajev, Dubnyka sta ogrozila Sabahudin Kovačević in Rok Tičar. V 63. minuti podaljška sta bila zaradi obojestranskega obračunavanja izključena David Rodman in Harrison. Nekaj sekund kasneje pa so Kanadčani odločili tekmo, ko je sam pred Gračnarja zadrsal Stamkos in priboril drugo točko Javorjevim listom. Skupno je moštvo iz Severne Amerike sprožilo 39 strelov na slovenski gol, Risi so poskušali dvajsetkrat.

Kopitar: "Treba je gledati pozitivno"

"Ta točka bi bila nagrada, če bi se nam izšlo na prejšnjih tekmah, tako pa ... Sem ponosen na fante, v življenju pa moraš vedno na vse gledati pozitivno. Mi včasih, ko imamo občutek, da lahko igramo z nasprotniki, preveč kompliciramo in tako pride nevarnost za naš gol. A treba je iti naprej, najprej v Soči, nato pa je treba nazaj v skupino A," je po tekmi povedal slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Iz elitne divizije ob Risih tudi Avstrijci

možjakin rusija avstrija | Avtor: Reuters Reuters
Predzadnji dan predtekmovanja svetovnega hokejskega prvenstva elitne skupine na Švedskem in Finskem sta znana oba potnika na tekmovanje nižje ravni v letu 2014. Na SP divizije I bosta čez leto dni nastopili Slovenija in Avstrija, ki sta danes izpadli iz elitne skupine.

Za Slovenijo je bila usodna zmaga Danske proti Belorusiji, ki ji je vzela zadnje teoretične možnosti za obstanek še pred tekmo s Kanado. Avstrija pa se je znašla v zelo težkem položaju po zmagi Latvije proti Franciji, po kateri so se morali severni sosedje reševati vsaj s točko na tekmi s svetovnimi prvaki Rusi. Dolgo jim je to tudi uspevalo, izid je bil še v 28. minuti 4:4, a so Rusi nazadnje le postavili stvari na pravo mesto, zmagali z 8:4 in Avstrijo prikovali na zadnje mesto predtekmovalne skupine.

Slovenija in Avstrija sta zdaj spet tam, kjer sta bili maja 2011 in aprila lani: pred dvema letoma sta skupaj izpadli iz elite na SP na Slovaškem, lani pa sta si tudi skupaj na SP divizije I v Ljubljani s prvim in drugim mestom zagotovili vrnitev.

SP v hokeju, skupinski del, 7. kolo, rezultati:

Skupina A (Stockholm)

Danska : Belorusija 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Larsen (7), Jensen (15), Green (28); Kolcov (33), Graborenko (37)

Kanada : Slovenija 4:3* (0:2, 2:1, 1:0, 1:0)
Duchene (23), Stamkos (23, 63), Dillon (48); Urbas (6, 9), Razingar (28)

* - po podaljšku













 

Skupina B (Helsinki)

Latvija : Francija 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Cipulis (15), Sprukts (26), Daržins (57); Desrosiers (44)

Avstrija : Rusija 4:8 (3:3, 1:3, 0:2)
Iberer (9, 28), Vanek (10), Raffl (16); Perežogin (2), Kovalčuk (9), Nikluin (19), Radulov (25), Mozjakin (32), Soin (38), Zajcev (42), Kuznecov (50)

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:08 14.maj 2013.

    Bravo fantje. Če se samo spomnim tistega rezultata ispred 40 let 14: 1. Martina in Klinarja.