Slovenija
151 ogledov

Po davku pride še izkaznica

Mraz Reuters
Energetske 
izkaznice. Na papirju so obvezne že nekaj let, dejansko pa bodo v prihodnjih letih. Obvezno. Brez nje ne bo mogoče prodati nepremičnine. Stala bo do tri tisočake.

Poslanci bodo ta teden prvič obravnavali novelo energetskega zakona, ki med drugim natančneje ureja obveznosti in kazni v zvezi z energetsko izkaznico stavb.

Energetske izkaznice bi morale že od januarja 2008 imeti vse nove stavbe in od januarja 2009 vse stare stavbe ob prodaji ali oddaji. Javne stavbe, ki jih javnost pogosto obiskuje in so večje od tisoč kvadratnih metrov, pa bi morale imeti izkaznice od konca leta 2010 že izobešene.

 “Praksa uporabe energetskih izkaznic še ni razširjena,” je potrdil Anton Setnikar iz nepremičninskega portala Slonep.net. Prve so bile namreč izdane šele po juliju letos, ko so strokovnjaki dobili prve licence ter podjetja pooblastila za izdajo. Od takrat jih je bilo po neuradnih podatkih izdanih okoli sto, natančne številke pa nam z ministrstva za infrastrutkuro in prostor (MzIP) niso sporočili, saj jih še analizirajo. Elektronski register, ki bo povezan s katastrom stavb, še vzpostavljajo, delovati pa naj bi začel prihodnje leto. Takrat bo vzpostavljen tudi sistem nadzora izdaje izkaznic, so povedali na MzIP.

Energetska izkaznica stavbe je listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti,” so dejali na ministrstvu. Vsebovati mora vse podatke, na podlagi katerih je mogoče stavbe med sabo primerjati glede na energetsko učinkovitost. Vsaka izkaznica bo veljavna deset let, pri novih stavbah pa je že obvezen del dokumenta o izvedenih delih.

Če bodo poslanci potrdili novelo zakona, bodo morale energetsko izkaznico najprej, do 1. januarja 2015, imeti izobešeno vse stavbe z več kot 500 kvadratnimi metri v lasti ali uporabi javnega sektorja. Stavbe z več kot štirimi stanovanji, ki so bile zgrajene pred 1. januarjem 1980, jih bodo morale imeti najpozneje do konca leta 2017, novejše večstanovanjske stavbe pa šele po letu 2030.

Brez kazni ni bilo učinka

“V praksi se izkaznice niso implementirale, ker še ni nobenih sankcij, globe pa so zdaj definirane v noveli energetskega zakona,” je povedal imetnik licence Robert Grošeta iz podjetja Energetska izkaznica. Če izkaznice pravočasno ne bodo imela podjetja, jim grozi od tisoč do deset tisoč evrov globe, če je ne bodo imeli lastniki hiš in stanovanj ob prodaji, jim grozi 500 evrov, upravljalcem javnih stavb, ki bodo morali izkaznice imeti prvi, pa tisoč evrov globe.

Stroški bodo predvidljivi

“Tako kot danes kupujete hladilnik in vidite, da je v energetskem razredu A, B ali C, boste vedeli tudi za nepremičnine,” je namen pojasnil Goršeta in dodaja, da se bodo novi lastniki lahko tako izognili presenečenjem zaradi obratovalnih stroškov za nepremičnino. V Skandinaviji ocene z energetskih izkaznic banke upoštevajo tudi pri izračunu obresti ob najemu kredita za njihov nakup. “Prav je, da se naredi razlika med energetsko dobrimi in energetsko slabimi nepremičninami,” pa je začetek izdajanja izkaznic komentiral imetnik licence Jernej Goznikar iz podjetja Uren. Opozoril pa je, da za pripravo izkaznic ni enotnega računalniškega programa, zato se lahko med različnimi izdajatelji pojavijo razlike pri ocenah energetske učinkovitosti. “Priporočila države so zelo pavšalna,” je izpostavil.

Komentarjev 6
  • privat 21:37 04.februar 2014.

    še huje bo...debili imajo moč ,da razmišljajo po debilsko in to vse v zakonijo...Resnično ta evropa je za srednji vek ,če to vse pusti...

  • McClain 06:27 12.november 2013.

    je rekel Jansa preden je sel: "Pripravite denarnice"...

  • Trovlak 00:17 12.november 2013.

    Me prav zanima koliko energetsko nevarčen je AK-47, ki napolni skorumpiranega ministra?