Zdravje > Prehrana
46 ogledov

Po desetih letih ugotovili, da čaj in kava ne povzročata raka

kava Shutterstock
Strokovnjaki kavo in čaj "oprali" sumov kancerogenosti.

Strokovnjaki so po desetletjih krivice kavo in čaj "oprali" sumov, da povzročata raka. Ugotovili so, da ni problematična vrsta pijače, temveč raka požiralnika verjetno povzroča pitje pijač pri temperaturah, višjih od 65 stopinj, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes opozorila Agencija Združenih narodov za raziskave raka (IARC).

Mate čaj | Avtor: Profimedias Profimedias
Agencija je pregledala več kot tisoč znanstvenih študij o možnih kancerogenih učinkih kave ter zeliščnega čaja mate, ki je zelo priljubljen v Južni Ameriki. Kot je danes pojasnil direktor IARC Christopher Wild, za nastanek raka požiralnika ne gre kriviti pijač kot takih, temveč temperature, pri katerih te pijače pijemo.

Tako kava kot mate čaj sta bila vse od leta 1991 označena za potencialno kancerogena za ljudi. A dokazi, zbrani vse od tedaj, so nakazovali, da ne kave in ne mate čaja ni mogoče povezovati z večjim tveganjem za nastanek raka, so pojasnili v IARC.

Pitje zelo vročega čaja lahko povzroči raka

So pa našli določene dokaze, da pitje katere koli pijače pri temperaturi, višji od 65 stopinj Celzija, lahko privede do raka požiralnika, navaja AFP.

Čaj | Avtor: Profimedias Profimedias
Študije, opravljene na Kitajskem, v Iranu, Turčiji in Južni Ameriki, kjer se tradicionalno pije zelo vroč čaj, pri temperaturi okoli 70 stopinj Celzija, so potrdile, da se tveganje za nastanek raka požiralnika povečuje z višanjem temperature, pri kateri ljudje pijačo pijejo, navaja IARC.

Tako so pitje pijač pri temperaturah, višjih od 65 stopinj, označili kot kancerogene za ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.