Slovenija
38 ogledov

Po dogovoru s Hrvati: "Niso še zaprta vsa vrata"

Cimos Barbara Milavec
Vlada je podprla dogovor med slovensko in hrvaško stranjo glede dolga Cimosa na Hrvaškem. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti pa meni, da vrata za sklenitev posla še niso zaprta.

"Upam, da je zadeva še vedno odprta in da bo do nakupa prišlo," je po seji vlade povedal državni sekretar  Aleš Cantarutti, ki je povedal, da sta tako Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH) še vedno v stikih z italijanskim kupcem, skladom Palladio Finanziaria, a da so zdaj "na potezi Italijani". Ti so se sicer po ponedeljkovi objavi o nameri o odstopu, po tem ko Slovenija in Hrvaška nista sklenili dogovora, zavili v molk.

Vlada je danes sicer sklenila, da podpis sporazuma med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter Hrvaško in DAB podpira "pod pogojem predhodnega uspešnega zaključka transakcije z italijanskim investitorjem".

Dogovor med Slovenijo in Hrvaško, ki bo podpisan v prihodnjih dneh, predvideva, da bo DUTB od hrvaške DAB kupila terjatve DAB do Cimosa za sedem milijonov evrov ter da bo DAB umaknil tožbe proti Cimosu.

Kljub začetnim hrvaškim zahtevam, da naj dogovor vsebuje tudi določilo o ohranitvi delovnih mest za naslednji dve leti, tega določila ni v sporazumu. Cantarutti je povedal, da je v dogovoru navedeno le, da si bo italijanski kupec "z vso vestnostjo in po svojih najboljših močeh" prizadeval zagotavljati delovna mesta v vseh Cimosovih obratih. S tem naj bi se italijanski sklad strinjal. 

Ali bo zapozneli sporazum dovolj za italijanske kupce, naj bi bilo znano v naslednjih dneh. "To se bo zgodilo, če se bo, v naslednjih dneh," je pojasnil državni sekretar.

Komentarjev 2
  • primoz.g 02:05 25.februar 2017.

    tis pa res kekec, če zahtevajo svoje, ne bo nič padlo v žep iz držabne blagajne, morajo prepričat hrvate da oni "kao" zahtevajo, naknadno si bodo plen razdelili

  • Alen Jazbec 14:35 24.februar 2017.

    Če že bomo mi plačali fantomske dolgove ne vem zakaj ne bi terjali od hrvatarjev naj poravnajo dolg do LB, ni mi jasno zakaj ne bi tako bilo!!!! Ni potrebno biti visoko izobražen, da zahtevaš kar je tvojega. Če oni ...prikaži več iščejo nekaj kar ni zakaj ne bi mi zahtevali vračila raznoraznih pravnih oseb hrvatarjev????