Slovenija
20 ogledov

Janševa vlada zdržala dobro leto

vlada na Ptuju, dan stavke, vizjak, janša Nino Verdnik
Oslabljeno vlado, v kateri družbo SDS Janeza Janše dela le NSi, po dobrem letu dela čaka glasovanje o nezaupnici.

Vlada Janeza Janše je prvo obletnico 10. februarja dočakala oslabljena. Najprej sta odšla Državljanska lista (DL) in z njo dva ministra, Janez Šušteršič in Senko Pličanič. Dvaindvajsetega februarja sta vlado zapustila Karl Erjavec in Tomaž Gantar iz DeSUS, nazadnje pa še Franc Bogovič in Radovan Žerjav iz SLS. Janša in SDS sta ostala sama z NSi in edino ministrico Ljudmilo Novak.

Navzven je delovala trdno vse do poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ko se je konflikt zaostril predvsem med Janšo in predsednikom DL Gregorjem Virantom.

Namesto 15 le 11 ministrov

Delo Janševe vlade je bilo usmerjeno predvsem v uravnoteženje javnih financ in reforme. Na gospodarskem področju se je veliko ukvarjala s sanacijo bank, na zunanjepolitičnem pa s Hrvaško. Že pred imenovanjem vlade je nova koalicija spremenila zakon o vladi, s čimer je število ministrstev s 15 znižala na 11, število ministrov brez resorja pa s tri na enega.

Varčevanje in stavka

Varčevanja se je lotila z zakonom za uravnoteženje javnih financ, ki je predvideval znižanje izdatkov za javni sektor, ukinitev nekaterih pravic iz pokojnin in socialne zakonodaje, pri čemer je zadela ob interese sindikatov. "V imenu fiskalnih ciljev sta bili žrtvovani ekonomska in socialna slika države," so ob obletnici delovanja sindikatov zapisali v ZSSS.

Sindikati so aprila pripravili stavko, ki se je je po ocenah organizatorjev udeležilo okoli sto tisoč javnih uslužbencev.

Strukturne reforme

V drugi polovici leta 2011 se je vlada lotila priprave strukturnih reform. Kot dve glavni je izpostavila pokojninsko reformo in reformo trga dela. Prvo je sprejela, pogajanja za drugo pa še potekajo.

Si je pa vlada novo fronto s sindikati odprla s predlogom proračuna za leto 2013, ki je predvideval petodstotno znižanje mase plač v javnem sektorju. Pogajanja, povezana z znižanjem mase plač, so bila neuspešna, zaradi česar so sindikati javnega sektorja 23. januarja pripravili še eno enodnevno stavko. Še vedno stavkajo policisti.

Slaba banka in SDH

Niti zakon o Slovenskem državnem holdingu niti zakon o slabi banki doslej še nista uspela zaživeti, kot si je zamislila vlada. S sanacijo bančnega sektorja se je zaenkrat ukvarjala brez večjih uspehov. Največjima državnima bankama je priskočila na pomoč s hibridnim posojilom.

Pomoč gospodarstvu

Gospodarstvu je priskočila na pomoč z zniževanjem stopnje davka od dohodkov pravnih oseb ter višjimi olajšavami za vlaganja v raziskave in razvoj ter za investicije. Napovedala je tudi nekaj administrativnih razbremenitev.

Odnosi s Hrvaško

Na zunanjepolitičnem področju je bilo v ospredju urejanje odnosov s Hrvaško. Pozornost se je vrtela predvsem okoli problema Ljubljanske banke. Vladi sta za rešitev spora imenovali finančna strokovnjaka, ki pa jima problema doslej ni uspelo rešiti.

Poslanci in poslanke so v državnem zboru potrdili predlog memoranduma, ki ga je za arbitražo pripravilo zunanje ministrstvo.

Komentarjev 13
  • franke 15:05 27.februar 2013.

    VIZJAK DOBRO KAŽEŠ VSE V MALORO. SDS NAJSLABŠA STRANKA.

  • sara 11:12 27.februar 2013.

    se strinjam s teboj.. včeraj je bilo na preverjenem, da so na čisto vsa vodilna mesta dali nesposobne direktorje, seveda člane sds.. pa to je podn.. zafural so vse in to za naslednjih 10 let. niti enega delovnega mesta niso ...prikaži več odprli, no za člane sds pa je služb na pretek. le kam smo prišli..

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 10:58 27.februar 2013.

    Haha res je! Velja pa tudi za vse prejsnje in najverjetneje tudi prihodnje vlade :)