Slovenija
78 ogledov

Po grožnjah Evropske komisije bomo dobili še en urad

Ministrstvo za delo Saša Despot
Do leta 2013 smo imeli samostojen urad za enake možnosti, nato ga je vlada ukinila in ga preselila pod okrilje ministrstva, zdaj smo ugotovili, da ga spet potrebujemo. Seveda šele po grožnjah z visokimi globami.

Tri leta po tem, ko je vlada Janeza Janše ukinila urad za enake možnosti in ga uvrstila pod streho ministrstva, mu bo vlada zdaj ponovno vrnila njegovo samostojnost. Čeprav je zagovornik začela enakosti Boštjan Vernik Šetinc na nezakonitost trenutne ureditve opozarjal že več let, se je ministrstvo zganilo šele po grožnjah Evropske komisije, ki je julija lani začela postopek proti Sloveniji zaradi kršitve prava. V primeru nadaljnjega kršenja evropske zakonodaje, bi Slovenijo lahko doletele tudi visoke globe.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije v Sloveniji Maja Pavlović je povedala, da se je postopek začel, ker mora imeti vsaka članica Unije v skladu z zakonodajo organ, ki mora nuditi neodvisno pomoč žrtvam diskriminacije, izvajati neodvisne raziskave in objavljati neodvisna poročila ter pripravljati priporočila o vprašanjih, povezanih z diskriminacijo. V skladu s trenutno ureditvijo v Sloveniji zagovornik načela enakosti ni samostojni organ, ampak spada pod ministrstvo za delo.

Pred slabima dvema mesecema je trenutni zagovornik načela enakosti povedal, da je vzdušje, v katerem pomeni odprava diskriminacije in zavzemanje za enakost skupni družbeni (politični) cilj le na deklaratorni ravni, dejansko pa zahteva učinkuje le kot posledica prisile "tujih" mednarodnih pravnih norm (pa še na te se lahko očitno desetletja dolgo požvižgamo), nevzdržno.

Ukinjali smo, a nič privarčevali

Vse evropske direktive, ki jih bomo zdaj usklajevali, so bile sprejete sicer že pred ukinitvijo samostojnega urada za enake možnosti, a je takratna vlada v luči varčevanja, urad vseeno ukinila. Kasneje so sicer priznali, da na ta račun nismo privarčevali skorajda ničesar, saj je število zaposlenih ostalo enako, prav tako pa so še naprej uporabljali iste – državne prostore.

V skladu z predvčerajšnjim objavljenim predlogom zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja pa bo zagovornik načela enakosti ponovno postal samostojen in neodvisen organ. Na ministrstvu za delo so zapisali, da bo imel zagovornik statusno položaj direktorja vladne službe, pod pristojnostjo predsednika vlade, ki pa mu bo zagotovljena večja samostojnost in neodvisnost kot drugim podobnim vladnim službam. Zakon naj bi ob tem tudi podrobneje uredil pojem enakega obravnavanja in določiti oblike diskriminacije ter predvidel možnost izdajanja ureditvenih odločb s strani inšpekcij.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • s.i.k. 18:30 28.maj 2015.

    . no evo. ene par jih mende še vedno Molze ubogo nadomestilo. zdej bodo mel šiht.. / me pa močno zanima, KAJ Točno bodo Delali po 8 ur vsak dan ; o Višini plačke se mi sploh ne da mislt..

  • benč 17:50 27.maj 2015.

    Tako ja, še več lenuhov!

  • wester62 13:03 27.maj 2015.

    še eno janševo nesramno ukinjanje se končno vrača. res je še potrebujemo tudi urad za pošteno izplačilo za pošteno opravljeno delo. pa še kak urad za odstranitev lenuhov iz parlamenta in še od marsikje drugje.