Magazin
82 ogledov

Po izkušnje v tujino

Združite prijetno s koristnim – obiščite daljne dežele in pomagajte. (Foto: Shut Žurnal24 main
Postanite prostovoljec v tujini in si zaslužite mesečno žepnino.

"Najpomembneje se mi zdi, da vsak posameznik najprej ugotovi, kaj in s katero ciljno skupino želi opravljati svoje prostovoljno delo. Ko ve, kaj želi početi ne glede na državo, je veliko lažje najti projekt," je razložila Jerneja Modic iz Mladinskega sveta Slovenije.

Stroški
"Iz programa Mladi v akciji je kritih 90 odstotkov stroškov za potovanje iz pošiljajoče države v državo gostiteljico in nazaj," je Modičeva povedala o stroških. Poleg tega prostovoljec prejema sredstva za prehrano in prenočišče ter mesečno žepnino. Višina kritih stroškov je odvisna od države gostiteljice.

Skupinsko prostovoljstvo
Program Pota organizira skupinsko prostovoljstvo, s čimer svojim članom omogoča varnost v tujini. "Izbira države je odvisna od sredstev, ki jih ima prostovoljec, saj si ta sam krije potne stroške. Od evropskih držav lahko med najpogostejše uvrstimo Albanijo, Ukrajino in Romunijo, zunaj Evrope pa Indijo, Madagaskar, Peru in Brazilijo," je povedal Primož Jakop. "Ker se pri vrsti dela prilagajamo potrebam gostiteljev, pri prostovoljčevi odločitvi ne pretehta vrsta, ampak kraj dela," je o izbiri dejal Jakop.

Prebrskajte splet. Več informacij in aktualne programe poiščite na spletu. O izkušnjah prostovoljnega dela v tujini pišejo tudi na forumih.

- Zavod-voluntariat.si
- Prostovoljstvo.org
- Evs.si
- Partnerji.mojforum.si
- Mva.si

Preverite rok prijave
Na spletnih straneh organizacij preverite roke za prijavo. Za določene programe se je namreč treba prijaviti nekaj tednov pred odhodom v tujino.

Delo z otroki v Nigeriji
Za prostovoljno delo v sirotišnici v Nigeriji se je mogoče prijaviti kadarkoli, tam pa boste lahko pomagali pri skrbi za dojenčke, domačih nalogah in učenju šolarjev ali pripravljali športne in zabavne dejavnosti. Potrebno je znanje angleškega jezika, zaželeno pa je, da otroke med bivanjem čim bolj poučite o osebni higieni, na primer o umivanju zob in striženju nohtov. Ostanete lahko od enega meseca do enega leta. Za prenočišče in prehrano je preskrbljeno, za izkušnje v Afriki pa boste morali prispevati 200 evrov na mesec.

Na ameriškem podeželju
K skupnosti 19 invalidov Lukas v New Hampshiru se lahko odpravite za najmanj pol leta, zaželeno pa je, da tam ostanete vsaj eno leto. Najdete jih okoli uro in pol od Bostona, na mirnem podeželju. Od prostovoljcev pričakujejo odprto srce, željo po učenju in občutek za potrebe ljudi s posebnimi potrebami, za uspešno sporazumevanje pa je seveda treba znati angleško. Za hrano in bivanje je poskrbljeno, mesečna žepnina je 200 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.