Avto
50 ogledov

Po kraji zvoniti je prepozno

Kraja vozila Shutterstock
Varovanje. Ukraden avtomobil se le redko vrne, zato je toliko pomembneje, da je avto varovan in zavarovan.


Slovenija.
Ko avtomobil enkrat izgine, obstaja le malo možnosti, da ga bo lastnik še kdaj videl, sploh pa ne celega. Statistike pravijo, da policija razišče le četrtino kraj.

Število ukradenih vozil na letni ravni pri nas sicer zadnja leta upada, še vedno pa se giblje okoli številke tisoč. “Prav veliko upanja, da bodo avtomobil kdaj dobili nazaj, ni,” pravijo pri Detektivski agenciji AHD. “Avtomobile kradejo domače in tuje organizirane skupine. Če gre za domače tatove in je avtomobil nižjega ali srednjega razreda, je najverjetneje, da ga bodo že v nekaj urah razstavili in po delih prodali svojim stalnim odjemalcem, torej avtomobilskim delavnicam. Če pa je vozilo žrtev tuje združbe, ga bo ta verjetno poskušala čim prej pretihotapiti v tujino. Ko enkrat pride do Kosova ali Albanije, ga je tudi zaradi podkupljivih lokalnih oblasti praktično nemogoče dobiti nazaj, tudi če bi ga odkrili.”

Tatovi ne marajo presenečenj

Strokovnjaki poudarjajo, da se bodo tatovi v loku najprej ognili avtomobilom z dobrim varovanjem. Kakovostna alarmna naprava, še bolj pa vidne mehanske blokade volanskega obroča, prestavne ročice in stopalke za plin tatu odvračajo, saj zanj pomenijo preveč tveganja in izgube časa. S pomočjo kakovostnih varoval ste lahko upravičeni do nižjega kaskozavarovanja za primer kraje. Nepridipravi ne marajo označenih stekel, uveljavlja se tudi označevanje DataDot posameznih sestavnih avtomobilskih delov, ki jih je mogoče lahko prepoznati.

Še tako dobro varovanje pa ne pomaga, če avtomobila ne zaklepate ali ključe v stanovanju hranite na predvidljivih mestih.

Dovolj je že list papirja

Profesionalni tatovi so vedno v koraku s tehnologijo in pri vsakem novem modelu dodobra preiščejo morebitne varnostne luknje. Znano je tudi, da jim je lažje zagnati avtomobil, ki ni opremljen s klasičnim ključem, temveč tipko za zagon. Najpredrznejšim pa zadostuje že velik list papirja, ki ga zataknejo za brisalec zadnjega stekla. Lastnik ga opazi v vzvratnem ogledalu, ko se usede v avtomobil. Ko vstane, da bi ga odstranil, v avto skoči tat in se odpelje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.