Slovenija
15 ogledov

"Po enem letu vaše vlade so razmere katastrofalne"

Janez Janša Zoran Janković Žurnal24 main
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, predsedniku vlade Janezu Janši v pismu sporoča, da je izvršni odbor stranke Pozitivna Slovenija opravil razpravo o paketu političnih reform, ki je bil ponujen v zameno za razširitev koalicije oziroma za odhod na predčasne volitve.

"Prepričani smo, da v globoki gospodarski in politični krizi potrebujemo spremembe, ki bodo Slovenijo zopet postavile na mesto, kot ji pripada – na mesto, kjer smo pred letom 2005 že bili," v pismu predsedniku vlade Janezu Janši zapiše predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

"Kriza izhaja iz obdobja 2005–2010"

V pismu poudari, da kriza, kot jo doživljamo, izhaja iz obdobja od leta 2005 do leta 2010, ko so se ustvarile največje anomalije, med drugim tudi t. i. tajkuni. "To je čas, v katerem je zadolženost v bankah poletela v nebo, z novo nastavljenimi nesposobnimi direktorji pa ste celo uničili številna izjemna podjetja, kot so Luka Koper, Intereuropa, Hit, Istrabenz, Pivovarna Laško, NKBM, A Banka itd. Ostali del gospodarstva deluje, kolikor je v teh razmerah možno, njegovi ključni problemi pa izhajajo iz plačilne nediscipline in pomanjkanja kapitala. Dodatno so ga prizadeli padci bonitet, za kar ste odgovorni izključno vi in minister Šušteršič z nepremišljenimi in dobesedno narodnogospodarsko škodljivimi izjavami in potezami."

Meni, da je bolje, da prenehamo zapravljati čas s predlogi za spremembe političnega sistema ter začnemo delati konkretne korake v dobro Slovenije. Po njegovih besedah bi morali zagnati gospodarstvo z velikimi infrastrukturnimi projekti, sanirati moramo banke, racionalno in hitro, poskrbeti za plačilno disciplino ter izpeljati nujne reforme zdravstva, trga dela in javne uprave.

"Vaša politika je politika razprodaj"

Janković zapiše tudi, da obsojajo napovedi finančnega ministra, da je treba do pomladi prodati ključna domača podjetja. To bi bilo po njegovem mnenju nepopravljivo oškodovanje državnega premoženja. Zato predlaga zakon o kooperativah, ki bo v ključnih družbah v pretežno državni lasti uveljavil pravilo, da mora najmanj 25 odstotkov lastništva ostati v lasti zaposlenih ter da to ne more biti na prodaj. "Vaša politika nepremišljenega varčevanja in zaviranja gospodarske rasti, politika razprodaj velikih podjetij, politika razgradnje javnega izobraževalnega sistema, politika delitve upokojencev, politika predrugačenja medijske pokrajine, politične podreditve organov."

Izpostavi tudi, da je Pozitivna Slovenija konstruktivna opozicija, kar kaže tudi dejstvo, da so podprli pokojninsko reformo, ter nadaljuje kritiziranje delovanja koalicije. "Po letu dni vaše vlade so razmere na skoraj vseh področjih v državi katastrofalne in se le še slabšajo. Gospodarska rast je negativna, domače napovedi za leto 2013 so slabe, še slabše pa nam napoveduje OECD. Proračun za leto 2013 je popolnoma nerealen. S svojim večnim izgovarjanjem za lastne neuspehe in iskanjem zunanjih sovražnikov postajate dolgočasni in celo žalite spomin ter inteligenco državljank in državljanov. Slovenija je v EU vstopila kot najboljša med novimi članicami, danes pa nas primerjajo z najbolj problematičnimi, predsednik vlade pa se še zmeraj vede kot opozicijski politik."

"Slovenije ne boste pripeljali iz krize"

Na koncu pisma se predsednik Pozitivne Slovenije obrne na predsednika vlade: "Če s predčasnimi volitvami mislite resno, preidite od besed k dejanjem, saj je več kot jasno, da Slovenije po svoji poti ne boste pripeljali iz krize. Ker so razmere vedno bolj zaskrbljujoče in sem prepričan, da je s pravimi ukrepi mogoče stanje bistveno izboljšati, vaš poziv k predčasnim volitvam podpiramo."

Najprej pomesti pred svojim pragom

Na pismo so se odzvali pri SDS. "Vabimo vas, da začnete pri sebi. Sprostite več sto milijonsko tujo investicijo za projekt Emonika v mestni občini Ljubljana in povrnite tisto, kar so banke izgubile zaradi vaših podjetjih in vaših poslovnih odločitev pri projektu Stožice. Glede plačilne discipline vam prav tako predlagamo, da začnete pri vas oz. vaši družini. Sicer pa nas veseli podpora reformi trga dela in upamo, da boste - vsaj tokrat - držali besedo," odgovarjajo na njegove očitke glede zagona gospodarstva in plačilne discipline.

Komentarjev 33
  • Scott 03:52 09.januar 2013.

    Na skoraj stoletje podlage rdeče vladavine!

  • Milan Samide 19:59 19.december 2012.

    26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ...prikaži veča ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS.

  • slajan 14:13 19.december 2012.

    Otročje. Dva osebka na vrhu Slo politike se obtožujeta krivde za katastrofo in mečeta polena pod noge drug drugemu. V bistvu pa ni razlike: oba sta favorita na sodiščih, oba sta na seznamu protestnikov, oba sta ciperčana, oba sta.... Tudi ...prikaži več jih druži to, da se nobenemu do sedaj še nič ni zgodilo. Do sedaj.