Šport
73 ogledov

Po loteriji znan prvi četrtfinalist

(Švica - Poljska)
1/18
EPA
Poljska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi osmine finala po izvajanju najstrožjih kazni premagala Švico in se uvrstila med osem najboljših ekip na stari celini.

Poljska je na prvi tekmi osmine finala v Saint-Etiennu s 6:5 (1:1, 1:1) premagala Švico in se bo v četrtfinalu pomerila proti Portugalski, ki je premagala Hrvaško (1:0).

Za Poljsko je v rednem delu zadel Jakub Blaszczykowski (39.), za Švico Xherdan Shaqiri (82.), enajstmetrovko pa je edini zgrešil Granit Xhaka. Nobena reprezentanca doslej še ni igrala v izločilnem delu EP.

Švica je v dvoboj s Poljsko v primerjavi z zadnjo tekmo krenila z novincem v napadu, kamor se je vrnil Haris Seferović. Na klop se je usedel z rumenim kartonom ogroženi Breel Embolo. Poljski selektor Adam Nawalka, ki še vedno ni mogel računati na poškodovanega vratarja Wojciecha Szczesnyja, pa je naredil nekaj sprememb na sredini igrišča in od prve minute na igrišče poslal Lukasza Piszczeka in Jakuba Blaszczykowskega.

Fabianski reševal Poljake

Poljaki so bili v začetku dvoboja boljši tekmec in že v dvajseti sekundi je Arkadiusz Milik z roba kazenskega prostora zgrešil prazna vrata. Žoga ga je presenetila, saj se je po odboju od vratarja nepričakovano znašla pred njim po grobi napaki švicarske obrambe, ki so tekmecem žogo dobesedno podarili.

Za Švicarje je v 23. minuti po podaji s kota prek vrat z glavo meril Blerim Džemaili, šest minut pozneje pa iz podobne priložnosti na drugi strani Grzegorz Krychowiak. Le dve minuti pozneje je Grosicki zgrešil po hitri akciji in dvojni podaji z Robertom Lewandowskim, v 33. minuti pa z leve strani prek vrat z desetih metrov ponovno meril Milik.

V 38. minuti je bilo dvakrat vroče v kazenskem prostoru Poljske, vendar se je izkazal vratar Lukasz Fabianski, Poljaki pa so takoj nato udarili in po protinapadu se je po podaji Kamila Grosickia sam na desni strani kazenskega prostora znašel Blaszczykowski, ki je dosegel drugi gol na tem prvenstvu.

Pritisk Švicarjev se je obrestoval

Poljska in Nemčija sta bili edini reprezentanci, ki v skupinskem delu nista prejeli gola, Poljaki pa so v drugi del krenili z zasluženo rezultatsko prednostjo. To so želeli Švicarji izničiti in drugi polčas začeli podjetneje. Toda v 50. minuti je lepo z roba kazenskega prostora meril poljski kapetan Lewandowski, vendar premalo močno in Yann Sommer je strel ubranil.

V naslednjem napadu pa se je izkazal Fabianski, ko je streljal Xherdan Shaqiri. Po drugem zaporednem protinapadu Poljakov in strelu Blaszczykowskega z roba kazenskega prostora se je v 53. minuti znova izkazal Sommer. Švicarji so bili v nadaljevanju več pri žogi, vendar so se njihove akcije končevale večinoma pred kazenskim prostorom tekmecev. V 73. minuti je Ricardo Rodriguez s prostega strela dobro meril, Fabianski pa je z izvrstno parado žogo izbil v kot. Šest minuti pozneje je Seferović zadel prečko. Gol je vse bolj visel v zraku, izid pa je izenačil Shaqiri v 82. minuti s škarijcami z roba kazenskega prostora in enim najlepših zadetkom tega EP.

Podaljška brez pravih priložnosti

V izenačenem prvem podaljšku ni bilo zadetkov in tudi ne pravih priložnosti, v drugem pa so švicarski nogometaši Poljake potisnili na njihovo polovico, v 113. minuti pa se je Shaqiri po neuspešni zanki za prepovedan položaj sam znašel pred vratarjem Fabianskim, ki je njegov strel z glavo ubranil. Ob koncu Eren Derdiyok in Lukasz Piszczek v ugodnem položaju pred vrati tekmecev nista prišla do strela in tekmo so odločali kazenski streli.

Uspešno sta jih začela kapetana Stephan Lichtsteiner in Lewandowski, tretji strelec Xhaka pa je zgrešil. Sledili so zadetki Milika, Shaqirija, Kamila Glika, Fabiana Schära, Blaszczykowskega, Rodrigueza in Krychowiaka, ki je sprožil odločilni strel za zmago Poljakov.

Euro 2016, 1/8 finala:

Švica - Poljska 5:6* (0:1, 1:1)
Shaqiri 82.; Blaszczykowski 39.

* - po enajstmetrovkah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.