Svet
25 ogledov

Po mnenju hrvaške predsednice spora o meji ni

Kolinda Grabar-Kitarović EPA
Slovenskim ladjam plovbe po hrvaškem morju nihče ne preprečuje, zato v realnosti mejnega spora sploh ni, meni hrvaška predsednica Kolinda-Grabar Kitarović.

Slovenci so ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, kot to počnejo Hrvati v Sloveniji. Zato je treba dvostranske odnose nadaljevati, meni hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, a arbitražni sporazum je po njenih besedah nepovratno kompromitiran. "Ne moremo vedeti, koliko so dokumenti in vse, kar je Slovenija predlagala prek svojega predstavnika, lahko vplivali na sodišče," je izjavila v pogovoru, ki so ga v Večernjem listu pripravili v prilogi Obzor po prvih šestih mesecih njenega vodenja države.

Grabar-Kitarovićeva meni, da takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti ter da gre za situacijo, ki je v ZDA znana kot "mistrial". "Torej, to je postopek, ki je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati," je povedala.

"Problem v realnosti ne obstaja"

"Problem med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja. Saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ali Piranski zaliv, kot ga oni imenujejo. Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdorkoli ustavljal ali nadziral," pravi hrvaška predsednica.

Hrvaška nima urejenih meja z nobeno od bivših jugoslovanskih republik."Pripravljali smo protokolarna srečanja, prireditve in kulturne dogodke, nihče pa se ni pogovarjal o bistvu problema. Neurejena vprašanja, vključno s stališči Srbije o Nevihti in Hrvaški, so posledica politike, ki je pometala probleme pod preprogo in je morda hotela ustvariti videz nekakšnega bratstva in enotnosti, ne da bi se spoprijeli s problemi," pravi Grabar-Kitarovićeva, ki je bila hrvaška zunanja ministrica med letoma 2005 in 2008, ko je imela Hrvaška podobno odprte spore o svojih mejah, kot jih ima zdaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Silvester Alič 19:58 14.avgust 2015.

    jasno da ni spora saj slovenske ladje plujejo po slovenskih vodah kot je ugotovilo haško sodišče

  • dragec 15:13 14.avgust 2015.

    Vi SSDSS ovci imate radi Hrvate, radi jih obiskujete v Kninu. Menda je Hrvat,kriminalec, agent KOS a učil Breznika kako se pozdravlja -za domspremni

  • dragec 15:09 14.avgust 2015.

    Pomiri se in sprijazni, da imamo zelo malo morja