Slovenija
69 ogledov

Po naročilu kriminalistov vdiral v elektronsko komunikacijo

Računalnik Shutterstock
V elektronsko komunikacijo več kot 300 posameznikov je med letoma 2012 in 2015 domnevno nezakonito vdrl Dejan Ornig, mladi heker, javnosti znan po razkritju ranljivosti policijskega zaupnega sistema Tetra. To naj bi mu naročila kriminalista.

Informator policije Dejan Ornig je med decembrom 2012 in majem 2015 v dogovoru z dvema kriminalistoma vdiral v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja in ostalo spletno komunikacijo posameznikov, poroča porzal Pod črto. Vpogledali so v korespondence med Ornigom in kriminalistoma.

Policistoma predajal informacije

Ornig je prestregal  komunikacijo oseb, za katere so on ali kriminalista sumila, da se ukvarjajo z različnimi kriminalnimi dejanji ali so člani različnih ekstremističnih skupin. Kriminalistoma je pošiljal podatke o osebah, ki jim je vdrl v elektronsko komunikacijo: njihova imena, telefonske številke, naslove elektronske pošte in podatke o profilih na Facebooku ter vsebino njihove komunikacije prek Facebooka in elektronske pošte, navaja portal Pod črto.

Brez naloga sodišča

Policija za vdore ni pridobila nalogov sodišča. S tem je  kršila ustavna in zakonska določila o zasebnosti komunikacije slovenskih državljanov. Vsi podatki o morebitnih kriminalnih aktivnostih, ki jih je z vdori pridobil Ornig, so zato na sodišču neveljavni.

Kriminalista sta Ornigu pošiljala tudi uporabniška imena in naslove elektronske pošte, ter osebne podatke sumljivih posameznikov, ki jih je Ornig potreboval za vdore, na primer za ugibanje gesel in varnostnih vprašanj na Facebooku ali Gmailu.

Kje Ornig ocenil za portal Pod črto, vsaj petina izmed ljudi katerim je vdrl v komunilacijo, ni bila vpletena v kriminalno aktivnost. V njihovo komunikacijo je vdrl le zato, da je dobil potrebne podatke za vdor v komunikacijo njihovih kolegov, ki sta jih on ali policija imela za sumljive.

Ornig je javnosti poznan zaradi razkritja varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 07:24 13.junij 2016.

    potolaži se, javno je znano, da striček čez lužo že vse skozi beleži in hrani elektronsko komunikacijo - TUDI evropejcev, se pravi tudi nas, za kar so t.i. šefi v bruslu kao presenečeni ali nemara celo jezni, priznajo pa, da ...prikaži več se pa snemajo vsi telefonski pogovori in se hranijo posnetki kar nekaj let, tko pač je ... kar se pa tiče tega hekerja, je pa tole ena solo akcija, pa najbrž ne edina

  • izRODEk 21:32 12.junij 2016.

    In kje bom lahko izvedel, če je vdrl v kakšen moj profil ali elektronski predal?

  • d 13:34 12.junij 2016.

    a ti bos spet toplo vodo odkrival, sj lepo pise, da je problem zaradi nezakonito pridobljenih informacij.