Zdravje > Življenjski stil
86 ogledov

Po noči se dan pozna

Spanje Profimedias
Ležiče mora biti prilagojeno starosti, postavi, morebitnim težavam, klimi v spalnici, željam in spalnim navadam. Nakup ležišča lahko primerjamo z nakupom avtomobila, ki ga je treba predhodno preizkusiti in se prej dobro posvetovati s strokovnjakom.

Postelja je pomemben del našega vsakdana. Ob normalni dolžini spanca na njej preživimo tretjino življenja, ostali dve tretjini pa sta močno odvisni tudi od kakovosti spanca. Tega se v podjetju Slovenska postelja dobro zavedajo, saj zadovoljijo številne individualne potrebe njihovih strank, tako glede dimenzij in materialov, kot glede cen ter posebnih želja. 

Spanec vpliva na vse segmente našega življenja. Pomanjkanje spanja zelo škoduje zdravju, opozarja tudi Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM). Med drugim povzroča debelost, sladkorno bolezen, nekatere oblike raka, močno oslabi naš imunski sistem. Z raziskavami so dokazali, da je pri bolnikih z nespečnostjo več primerov depresije, anksioznosti in psihoze.

Ugotavljajo, da se okoli sedem odstotkov  prometnih nesreč zgodi zaradi nespečnosti, petina pa zaradi prekomerne dnevne zaspanosti. Nespečnost lahko pomembno vpliva na naše družabno življenje, močan vpliv ima tako na delovni učinek kot na spremembe osebnosti.  

Pred nakupom ga preizkusite

Eden od možnih razogov za to, da se zbujate neprespani, potni ali z bolečinami, je neprimerno ležišče. Krivo je lahko za utrujenost, močno potenje, bolečine v bokih, ramenih, vratu ali hrbtu, za razne alergije in občutek mravljinčenja po telesu. 

Prav zato si moramo za nakup ležišča vzeti čas in zanj ves čas primerno skrbeti. Največja napaka, ki jo lahko naredimo ob nakupu ležišča je, da ga izberemo le na podlagi fotografij, imena ali opisa in ga pred nakupom ne preizkusimo. 

Ležišče preizkusimo v trgovinah, ki se s tem profesionalno ukvarjajo in imajo spalne studie ter salone. Takšne imajo tudi pri podjetju Slovenska postelja, kjer lahko ležite na ležiščih z različnimi vzmetmi, na lateks ležišču, ležišču iz puhin jedra, krogličnem ležišču, sistemu Krka in futoni. 

Pogovorite se s svetovalcem

Pred nakupom ležišča se moramo odkrito pogovoriti tudi s prodajalcem oziroma svetovalcem v salonu. Brez zadržkov mu moramo povedati za morebitne zdravstvene težave in želje, ki jih imamo, o naših spalnih navadah, klimi v prostoru in tako dalje. Takoj mu zaupajte tudi okviren znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti za novo pridobitev. 

Na podlagi pogovora vam bo strokovnjak svetoval najprimernejše ležišče, s katerim boste delili noči naslednjih sedem, deset ali celo dvajset let. Za osebe z astmo je denimo primerno ležišče, ki se dviga in prepogiba, posebej prilagojeno ležišče morajo imeti tudi osebe z refluksom ali s težavami s hrbtenico, ki se prav tako razlikujejo ena od druge. 


Primerna trdota ležišča za športnike se zelo razlikuje od oseb s povišano telesno maso, saj mora biti ležišče v tem primeru udobnejše, da se lepo pogrezne v ramenih in bokih ter hkrati dobro podpre hrbtenico. Ležišče se prav tako ne sme pretirano ugrezati osebam, ki jim je ponoči vroče, saj vas zaobjame in vam bo še bolj neprijetno.   

Svetovalcu morate dobro opisati tudi prostor, kjer se bo ležišče nahajalo. Če živimo v mestnem jedru, v stari hiši z veliko vlage, ne smemo kupiti penastega ali lateks ležišča, saj ne bo imelo dovolj možnosti za zračenje.

Vzglavnik preiskusite na podobnem ležišču

Tudi vzglavnik moramo pred nakupom preizkusiti v našem spalnem položaju in na podobnem ležišču kot ga imamo doma. Tudi o vzglavniku se pogovorimo s svetovalcem. 

Čiso drugačen vzglavnik bo potrebovala oseba, ki spi vznak, kot pa oseba, ki leži na trebuhu. Pomembna je tudi sama velikost vzglavnika, saj bo širok moški potreboval drugačno velikost od drobne ženske. 

Če smo zelo občutljivi, si lahko izberemo vzglavnik, ki ga sami doma dodatno prilagodimo našim potrebam. V podjetju Slovenska postelja imajo tudi vzglavnike, ki jim lahko dodajamo polnilo ali pa ga odvzamemo in s tem razrahljamo. Kupimo lahko tudi takšen ortopedski vzglavnik, ki mu dodajamo ali odvzemamo plasti in s tem prilagajamo višino.  

V tem trenutku so sicer najbolj priljubljeni vzglavniki iz sintetičnih materialov, ki so pralni. Ti so primerni predvsem za alergike. Priljubljeni so tudi vzglavniki s kroglicami, ki nas tako kot ležišče s kroglicami med spanjem neprestano masirajo in spodbujajo krvni obtok. 

Naj bo dovolj dolga

Postelja mora biti dobro umeščena v prostor, ne sme biti prevelika in mora dopuščati dostop z vseh strani. Ko kupujemo postejni okvir pazimo, da je ležišče dovolj dolgo in da smo na njem lahko povsem iztegnjeni. Ležišče mora biti približno dvajset centimetrov daljše od osebe, ki ga uporablja. V nasprotnem primeru boste spali sključeni, kar lahko dolgoročno privede do okvare hrbtenice. 

Pomembna je tudi višina postelje. Visoka naj bo kot stolica, okoli 50 ali 55 centimetrov, saj bodo tako jutra prijetnejša in bomo lažje vstajali. Če je postelja nekoliko višja, smo manj izpostavljeni prašnim delcem in prepihom. Kot ostalo pohištvo v spalnici naj bo postelja svetlejših barv, saj te pomembno vplivajo na počutje v spalnici. 

Pri postelji je izjemno pomembno tudi dno. Najbolje bo, če se izognemo polnim dnom, najbolj priljubljene so ledvene podlage, ki poskrbijo, da ležišče diha. Posteljni okvir naj bo tudi sicer kvaliteten in močan, da ne vibrira. 

Ležišče s snemljivo prevleko

Ležišča vzdržujemo odvisno od sestave, najbolj enostavno je, če ima snemljivo prevleko. Pri Slovenski postelji imajo večinoma že vsa ležišča tako prevleko in se lahko čistijo. Tiste prevleke, ki so narejene iz biomaterialov, se lahko čistijo le kemično, ostale pa lahko peremo v pralnem stroju, neketere celo pri 95 stopinjah Celzija. 

Priporočljivo je tudi redno sesanje ležišča, saj se pršice in večina ostale umazanije zadržujejo na površini. 

Zračenje in madeži

Ležišče naj bo odprto, da se lahko zrači. Če imamo polno dno, ga občasno dvignemo, nikar pa ga ne prekrivamo s sintetičnimi pregrinjali in odejami. Ta zadržujejo vlago, ki smo jo čez noč oddali v ležišče in se mora čez dan sprostiti v prostor. Spalnico redno zračimo, predvsem ob suhem vremenu, v zimskih mesecih pa lahko prevleko zavijemo v najlon in damo za nekaj ur na hud mraz. Ta bo pokončal številne škodljive mikroorganizme, ki jih kasneje posesamo. 

Če se na ležišču pojavi kri, jo najprej očistimo s hladno vodo, nato prevleko vržemo v stroj ali jo kemično očistimo. Za čiščenje urina niso potrebni močni detergenti, saj je topen v vodi, vse oblazinjeno pohištvo pa lahko čistimo tudi z detergenti, ki so narejeni prav za ta namen in se penijo. To peno vtremo na madež, počakamo da se posuši in posesamo z globinskim sesalcem. 

Če nimamo globinskega sesalca, z eno roko sesamo, z drugo pa tolčemo po ležišču in s tem povzročamo tresljaje. To deluje kot nekakšen globinski sesalec, ker drobni delci umazanije najdejo pot v sesalec.

Poskrbite za preventivo

Ker so ležišča dojenčkov in malčkov pogosto polulana in pobruhana, je najbolje, da poskrbimo za preventivo. Pri Slovenski postelji ležišča za dojenčke najraje zaščitijo s prevleko iz oslojenega frutirja, ki je sestavljena iz bombaža in iz spodnjega sloja parapropustne folje. Ta je nekaj ur neprepustna za tekočina, poskrbi pa za dihanje ležišča. 

Prevleka za dojenčke mora biti vsekakor pralna, prav tako tudi morebiten vzglavnik. Če dojenčki pogosto prespijo na postelji staršev, lahko tisti del podložimo z omenjenim slojenim frutirjem in tako vnaprej preprečimo sitnosti.