Slovenija
22 ogledov

Po novem letu bodo cene poletele

Smeti grafika Žurnal24 main
Spremembe. Določanje cen vode, odvoza smeti in kanalščine vlada po novem letu povsem prepušča občinam. Podražitve. Ponekod napovedujejo, da se bodo cene podvojile ali celo potrojile.

S 1. januarjem prihodnje leto bo oblikovanje cen komunalnih storitev prešlo v popolno pristojnost lokalnih skupnosti. Občine bodo lahko svojim občanom in podjetjem, ki delujejo na njihovem ozemlju, zaračunavale polno ceno. Vlada cen komunalnih storitev od leta 2010 ni spreminjala. V vseh občinah, ki smo jih vprašali, ali lahko v začetku naslednjega leta pričakujemo podražitve, so nam prejšnji konec tedna, ko je vlada sprejela odločitev o sprostitvi cen, potrdili, da bodo položnice prihodnje leto višje.

Stroški že zdaj visoki

Povprečno slovensko gospodinjstvo za plačilo stroškov stanovanja, vode, elektrike in plina porabi skoraj 12 odstotkov denarnih sredstev (več kot 2.400 evrov na leto), za hrano in brezalkoholne pijače pa družina porabi nekaj več kot 2.800 evrov. “Skok cen je lahko problem za socialno šibke posameznike, ki živijo v enočlanskih gospodinjstvih. V teh primerih znašajo stroški komunalnih storitev okoli četrtino vseh stroškov,” ocenjuje ekonomist Matej Lahovnik.

Lokalni monopolisti

Soglasja za podražitve bodo morali dati občinski sveti. “Pri tem so občine pravzaprav v konfliktni vlogi, saj so po eni strani lastnice komunalnih podjetij, po drugi strani pa bi si morale prizadevati za čim nižje cene. Bojim se, da v večini komunalnih podjetij poslovodenje ni učinkovito, saj so pogosto ujetniki različnih lokalnih političnih interesov,” dodaja Lahovnik in poudarja, da imajo javna podjetja še zelo veliko notranjih rezerv, a raje težijo k temu, da svoje neučinkovitosti prevalijo na potrošnike v obliki višjih cen, kot pa da bi poiskala notranje rezerve.

Način za polnjenje občinskih blagajn

Makroekonomist Velimir Bole pa ocenjuje, da je pri sedanjem fiskalnem stiskanju občin pričakovati, da se bodo te prek povišanja komunalnih cen skušale "dofinancirati" tudi prek tega kanala. Vse skupaj pa bo seveda vplivalo tudi na inflacijo. "Ob pričakovanih povečanjih, ki jih omenjate, in strukturnem deležu 3,1 odstotka,  bi se to v cenah seveda precej poznalo. Vsaj dvakrat doslej se je pri "sistemskih" spremembah že nekaj podobnega dogodilo z opaznimi posledicami," opozarja Bole.

Komentarjev 6
  • privat 18:30 19.november 2012.

    škoda besed....vemo kdo je ubil Slovenski narod!! Pa jim bo kdo sodil??

  • krtmen1 11:53 19.november 2012.

    NE, IDIOT, TO DOBIŠ ČE IMAŠ ZOKIJA ZA ŽUPANA...STOŽICE MORA NEKDO PLAČAT, ANJEEEE

  • jezero 11:13 19.november 2012.

    Kaj pa TEŠ 6, g. Lahovnik? Kdo brska po milijardah, ki naj jih plačuje slovenski narod?Veste, kako se reče takemu človeku, ki ga čaka Dob?