Svet
16 ogledov

Po obljubljenih milijardah lov na migrante

begunci Saša Despot
Turška policija je včeraj na severozahodu Turčije prijela okrog 1300 beguncev in migrantov, ki so se pripravljali za prehod meje z Grčijo, poročajo turški mediji. Gre za prvo večjo tovrstno akcijo v Turčiji.

Akcijo je turška policija izvedla le dan zatem, ko je Evropska unija Turčiji obljubila tri milijarde evrov, da bi na ta način lažje kontrolirali begunski val.

Okrog 750 migrantov so turške oblasti zaustavil pri raciji zgodaj zjutraj v mestu Ayvacik, osrednji izhodiščni točki za prehod na grški otok Lezbos, do poldneva pa so ujeli še 550 ljudi, od katerih so se nekateri skušali skriti v oljčnih nasadih, poroča agencija Anatolija.

Turki so prijeli večinoma Sirce, Iračane, Irance in Afganistance, med begunci pa tudi tri ljudi, ki so služili na račun trgovanja z ljudmi. Migrante so odpeljali v sprejemni begunski center, iz katerega bodo nekatere - v kolikor ne bodo izpolnjevali pogojev za sprejem - izgnali iz države.

Trenutno je v Turčiji, še poročajo tamkajšnje oblasti, več kot dva milijona beguncev iz Sirije ter na tisoče beguncev iz Iraka in Afganistana. Doslej je preko tako imenovane balkanske rute prešlo več kot 500 tisoč ljudi, po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je na tej poti umrlo okrog 600 ljudi.

V Slovenijo je samo novembra vstopilo 164.313 beguncev, skupaj že 281.682.

Komentarjev 1
  • mph 14:48 01.december 2015.

    Če bodo tako nadaljevali, bo to dobro investiran denar. Zahtevat pa povračilo teh milijard od ameriških imperalistov in Evropskih pohlepnežev, ki so na veliko sokrivi za nastanek ISIS.