Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Po okrog štirih litrih piva za volan

Vozniško dovoljenje Jaka Dimc
Novomeški policisti so ta konec tedna obravnavali voznika kombija, ki je povzročil prometno nesrečo; pred tem se ga je krepko napil.

Novomeški policisti so bili v petek zvečer obveščeni o prometni nesreči v Novem mestu. Ugotovili so, da je 53-letni voznik kombiniranega vozila v dolenjski prestolnici po enosmerni cesti peljal v nasprotni smeri, zaradi vožnje preblizu densega roba je trčil v robnik in varovalno ograjo.

Po nesreči je z mesta nesreče odpeljal. Policisti so ga izsledili in mu zaradi očitnih znakov opitosti odredili preizkus z alkotestom; voznik je imel v litru izdihanega zraka 1,23 miligraom alkohola (2,56 g/kg).

Moškemu so prepovedali nadaljnjo  vožnjo, mu izdali plačilni nalog in napisali  obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa za omenjene kršitve  določa  globo  najmanj  1900  evrov, vozniku se izreče tudi 18 kazenskih točk. Moškega je dogajanje v petek zvečer stalo vozniškega izpita, opravljati ga bo moral polnovno.

Kje je meja?

Na spletni strani policija nudi več napotkov, po katerih se vozniki, ki res ne morejo brez piva oz. alkohola, orientirajo, kje je meja. Po enem teh izračunov denimo 80 kg težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže.

Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 gramov na kilogram krvi ali 0,34 miligramov v litru izdihanega zraka.

Več nasvetov policija nudi na tej povezavi.

Komentarjev 2
  • radsemastimzmesom 12:37 21.julij 2015.

    Larifari tazadnji odstavek, kdo bo pa upošteval funkcijo časa v tej enačbi. Ali avtor predvideva, da lahko posameznik v neskončno kratkem delčku časa spije 1 liter piva (2 velika piva) in gre takoj v naslednjem trenutku za volan? Alkohol se ...prikaži več v č. telesu presnavlja ...

  • Xerxes 12:24 21.julij 2015.

    Bravo B.B:, spet neinformativem članek. Če že preračunavate kje je meja, potem vsaj izračunajte do konca in pojasnite bralcem, ali je je popiti liter piva preveč, ravno prav ali smemo popiti morda več? Torej - koliko piva smemo popiti, ne ...prikaži več da bi s tem prekoračili zakonsko dovoljeno mejo?Hvala