Magazin > Lepota & telo
1941 ogledov

Po operaciji hrbtenice na sprehod

Po svetu s to metodo operirajo bolnike že pet let. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Operacije zaradi bolečin v križu so zdaj manj tvegane, vendar jih zdravstveno zavarovanje še ne krije v celoti.

Napredek
Na ortopedski kliniki v Ljubljani so ta četrtek predstavili novo metodo stabilizacije hrbtenice, s katero so do danes pomagali odpraviti bolečine v križu že 11 pacientom. Predstavitev je potekala takoj po še eni uspešno opravljeni operaciji 44-letnega pacienta, pri katerem so bila predhodna zdravljenja brez učinka.

Operacije hrbtenice z novimi tehnologijami tudi pri nas postajajo varnejše, okrevanje po njih pa lažje in hitrejše.
Zanimanja vse več
Po mnenju kirurga Roka Vengusta je pričakovati vse večje zanimanje za tovrstne operacije, saj so bolniki veliko bolj obveščeni o možnostih zdravljenja. Po svetu s to metodo operirajo bolnike že pet let, število operacij pa se vsako leto veča. V zadnjem letu je bilo po svetu izvedenih okrog štiri tisoč posegov.

Za poseg štiri tisoč evrov
Operacija je zaradi uporabe novih materialov in tehnologij za 50 odstotkov dražja od predhodne, klasične metode. Cena naj bi v prihodnosti padla, saj bo po mnenju ortopedov ta poseg postal standarden.

Zdravstveni svet sofinancira
Drage operacije zdravstveno zavarovanje za zdaj ne krije v celoti, zato projekt financira tudi zdravstveni svet. Vse operacije za letos so tako uspešno finančno pokrite, v prihodnosti pa naj bi operacije krilo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Mi moramo slediti trendom z željo, da bi naši zavarovanci ostali v Sloveniji in ne bi hodili na posege v druge države.
Vane Antolič, predstojnik ortopedske klinike
Kronične bolečine

Kandidati. Nova operacija je primerna predvsem za ljudi s kroničnimi mehaničnimi bolečinami v križu. Te so lahko posledica neuspešne operacije hernije, zdrsov vretenc, nestabilnosti hrbtenice ali bolečih medvretenčnih ploščic. Operacije se ne izvajajo na ljudeh z osteoporozo.

Dovolj je majhen rez
Značilnost nove operativne metode je drugačen, nenavaden dostop med rektumom in kostjo, po spodnjem delu križnice,” pojasnjuje ortopedski kirurg Rok Vengust, ki te operacije tudi opravlja. Metoda se uporablja predvsem za stabilizacijo hrbtenice pri deformacijah, zdrsih vretenc, nestabilnosti in hudih mehaničnih bolečinah.

Centimeter je dovolj
V primerjavi s predhodno različico operacije je rez na koži zelo kratek (namesto od deset do 15 le tri centimetre), operacija pa poteka skozi le približno centimeter širok delovni kanal. Ker pri posegu ne poškodujejo mišic ali živčevja, je bistveno manj možnosti za komplikacije.

Že isti dan domov

Neinvazivna operacija zato pomeni predvsem hitrejše okrevanje. Bolniki po posegu lahko že prvi dan stopijo na noge in naredijo nekaj korakov, nekateri pa lahko celo že odidejo domov. Iz bolnišnice so odpuščeni napozneje dan ali dva po operaciji. Po enem tednu so že sposobni prehoditi daljše razdalje, okrevanje pa jim olajša tudi to, da jim ni treba nositi steznika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.