Svet
14 ogledov

Po padlem meteoritu in asteroidu še šov za Američane

Meteorit v Rusiji Reuters
Petek je bil vesoljsko zaznamovan kot le malokateri v človeški zgodovini. Padec meteorita nad Rusijo je ranil okoli 1.200 ljudi in povzročil ogromno škode, mimo Zemlje je rekordno blizu letel asteroid, Američane pa je zvečer prestrašil še manjši meteor na zahodni obali.

Zaradi petkovega padca meteorita v pokrajini Čeljabinsk v osrednji Rusiji je zdravniško pomoč poiskalo 1.200 ljudi. Meteorit naj bi sicer povzročil škodo na domovih okoli 100.000 prebivalcev, skupno pa so škodo ocenili na milijardo rubljev oz. 25 milijonov evrov. Ruski predsednik je izdal ukaz, na podlagi katerega je na pomoč prizadeti regiji odšlo kar 20.000 reševalcev.

Med poškodovanimi je tudi več takih, ki so utrpeli hujše poškodbe. Neko žensko so morali zaradi poškodb hrbtenice danes zjutraj s posebnim letalom odpeljati v Moskvo, je sporočila civilna zaščita.

Večina poškodb je nastala zaradi udarnega vala ob eksploziji meteorita, ki ga je razneslo v spodnjih slojih atmosfere. Pri tem se je sprostila velika energija in udarni val, ki je spremljal eksplozijo, je razbijal stekla ter lomil okna in vrata.

Na Zemljo so padli tudi številni delci meteorita, ki so prav tako povzročali škodo. Nihče pa ni bil ranjen neposredno zaradi trka kakšnega delca meteorita. Meteorit tudi ni zahteval smrtnih žrtev. Kot je danes sporočil guverner pokrajine Mihail Jurevič, je položaj sedaj pod nadzorom.

Dan, ki ga astronomi ne bodo pozabili

Zvečer nekaj po 20. uri je za drug zgodovinski dogodek poskrbel asteroid 2012 DA14 s premerom okoli 50 metrov, ki je letel "pičlih" 27.800 kilometrov stran od Zemlje. Tako velikih vesoljskih objektov v novejši zgodovini meritev še ni bilo tako blizu, saj je bil celo bližje kot številni komunikacijski sateliti. Kljub temu pa so znanstveniki že pred časom izračunali, da ni možnosti za trk z Zemljo. Če bi tako velik asteroid dejansko trčil v Zemljo, bi bil učinek podoben bombi z močjo 2,4 megatone. To je dovolj, da bi z zemljo zravnal veliko območje, ne bi pa imel globalno katastrofičnih učinkov.

Sicer pa je meteor presenetil še prebivalce zahodne ameriške obale v okolici San Francisca, ki so zvečer po lokalnem času zaradi poprejšnjih dveh dogodkov zelo burno spremljali pojav še enega vesoljskega delca, ki je razsvetlil nočno nebo, a je bil veliko manj spektakularen od ruskega "kolega" in je zgorel že v zraku, poroča NBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.