Svet
20 ogledov

Po požaru mošeje judje muslimanom predali ključ sinagoge

Solidarnost. Po požaru mošeje v Teksasu so judje muslimanom predali ključ sinagoge in jim zako odstopili prostor za molitev.

Po požaru muslimanskega centra Victoria konec tedna, ki je bil pred tem tudi tarča roparjev, so prebivalci majhnega kraja v Teksasu pokazali svojo solidarnost. Judovska skupnost je svojim sokrajanom druge veroizpovedi nesebično posodila svoje prostore.

Robert Loeb, Temple Bnai Israel, je za Forward povedal, da vsi poznajo vse in tudi sam pozna več članov mošeje, ki je pogorela. "Ko se zgodi kaj takega, moramo stopiti skupaj," je pojasnil Loeb in povedal, da ima judovska skupnost v Victorii verjetno 25 ali 30 članov, muslimanov pa je okoli 100. "Veliko prostora imamo za tako majhno skupnost."

Eden od ustanovnih članov mošeje, ki so jo zgradili leta 2000, Šahid Hašimi, je povedal, da je član judovske skupnosti preprosto prišel do njega in mu izročil ključ sinagoge.

V znak podpore raznolikosti so srednješolci St. Joseph High School včeraj pripravili tudi shod. Z njim so pozivali k strpnosti, solidarnosti. Ob tem so v muslimanskem centru Victoria na Facebooku napisali, da je to duh ljubezni, kjer križ objema polmesec: "Skupaj smo močnejši. Naj se zdravljenje začne!" 

Za obnovo mošeje so skupnost zbira sredstva na spletni platformi za množično financiranje in odziv iz vsega sveta je neverjeten. Predčasno so že presegli zastavljen cilj 850 tisoč dolarjev in štiri dni pred koncem zbrali že več kot milijon dolarjev.   

Komentarjev 4
  • jozicamurn 18:59 02.februar 2017.

    Dajmo jim ključ od terminalskih vrat za letalo in naredimo export nazaj v njihove bogate muslimanske države in naj tam spreminjajo zakone kot jim paše in naj bodo primitivni nas pa naj lepo pustijo pri miru s svojo invazijo proti ...prikaži več naši tradicionalnosti in proti nam tradicionalnim kristjanom torej slovanom.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:42 02.februar 2017.

    Krampu se bo najbrž strgalo!

  • erikkk 13:12 02.februar 2017.

    .... od mene bi dobili brco v rit in zakojšen izgon iz države ...