Slovenija
39 ogledov

Po preletu nad Kobaridom zaključil na drevesu

Reševanje jadralnega padalca na Mrzlem vrhu pri Kobaridu.
1/3
Miljko Lesjak
Tolminski gorski reševalci na Mrzlem vrhu reševali jadralnega padalca, ki je pristal drugje in drugače, kot je sprva nameraval.

Na Mrzlem vrhu pri Matajurju v okolici Kobarida so gorski reševalci iz Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin reševali jadralnega padalca, ki je s padalom nasedel in pristal na drevesu.

"V intervenciji smo sodelovali štirje reševalci postaje GRS Tolmin. Ob našem prihodu na kraj se je padalec sam spustil z drevesa na tla z višine 15 metrov. Z drevesa smo rešili padalo in padalcu pomagali pri vzponu do vozila," pojasnjuje Miljko Lesjak. Padalec je ta pristanek prestal povsem nepoškodovan, lahko pa bi se končal bolj tragično. "Zavedati se je treba, da je lahko zelo nevarno, ko se nekdo spusti za 15 metrov. Ob padcu se lahko zelo hudo poškoduje," pravijo reševalci.

Mej se ne da postavljati

Tokrat so tolminski gorski reševalci reševali že 29. jadralnega padalca letos.

Solastnik tolminskega padalskega kampa Gabrje Gašper Prevc ocenjuje, da jadralni padalci doživijo vsako let manj nesreč. "V primerjavi s tujino, zlasti z nesrečami, ki se redno dogajajo v Dolomitih, se pri nas zgodi celo zelo malo nesreč," pravi.

Ugotavlja še, da postajajo jadralni padalci pri nas vedno bolj previdni in da skrbno pretehtajo vse, zlasti pa vremenske okoliščine in napovedi, ko se odločajo o tem, kdaj se bodo odpravili na polet s svojimi padali. "V zadnjih dneh denimo nisem šel leteti, čeprav mislim, da bi izkušeni jadralci zlahka obvladovali tudi te slabše vremenske razmere, ki so trenutno. Pogoji za letenje namreč niso nemogoči. Res pa je, da bi jih zagotovo težje obvladovali manj izkušeni jadralci," dodaja Prevc.

Poudarja, da jadralsko padalstvo samo po sebi ni nevaren ali težak šport, a kljub vsemu se ga nikakor ni treba lotevati povsem brezglavo. "Tudi ni preprostega recepta, kdaj se odločiti za letenje in kdaj ne. Ničesar ne moremo prepovedovati in nikomur postavljati mej. Za izkušene jadralne padalce so pogoji večinoma vedno povsem obvladljivi in razmere primerne za letenje, za manj izkušene je težje. Veliko je torej odvisno od izkušenosti. Ni preprostega nasveta, kdaj ja in kdaj ne. Včeraj so bili za izkušene primerni pogoji za letenje, za manj izkušene ne," še meni Prevc.

Naslednji konec tedna bo sicer nad Tolminom poletelo preko 200 jadralnih padalcev, večinoma iz Nemčije, ki prihajajo na mednarodno tekmovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.