• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Naklučje?

1 komentar

Po prijetju pirata 47 milijonov "pomoči"

Kambodža je prejšnji teden aretirala na švedskem obtoženega spletnega pirata. Nekaj dni kasneje ji je Švedska nakazala visoko finančno pomoč.

D. H. / Phnomm Penn

 

Ustanovitelja The Pirate Bay Gottfrid Svartholm Warg (levo) in Peter Sunde (desno) med sojenjem leta 2009. (Foto: Epa)

  •  

    Zaradi aretacije se je Kambodža sicer znašla pod napadom hekerjev. "Ustanovitelj Pirate Baya je bil prijet v Kambodži, zato je ta država zdaj tarča. Tega bi se morali zavedati, preden so ga prijeli," so sporočili iz NullCrew, skupine, ki je sprožila napad.

Gottfrid Svartholm Warg je bil na Švedskem leta 2009 obsojen, ker je kot soustanovitelj na spletno stran The Pirate Bay naložil 33 sicer z avtorskimi pravicami zaščitenih datotek.

Warg je po sojenju sicer izginil neznano kam, prejšnji teden pa so ga prijeli v Kambodži. Kot so včeraj poročale agencije, ga zdaj čaka izročitev Švedski. Državi sporazuma o izročanju sicer nista podpisali, so pa Švedski predstavniki poleteli v Kambodžo in tamkajšnje organe s sodnimi dokumenti prepričali v predajo švedskega državljana. Za izročitev bo namesto običajnih poti verjetno potrebna kakšna druga, kot je odvzem vizuma, ugotavljajo tuje agencije.

Ravno tako včeraj pa je na dan prišla tudi vest, da je Švedska Kambodži preračunano nakazala okoli 47 milijonov evrov. Nakazali so jih kot pomoč za "dosego ciljev s področja človekovih pravic, izobraževanja in preprečevanja podnebnih sprememb".

Sedemindvajsetletnega Warga na Švedskem čaka leto zapora, sodišče pa mu je tudi naložilo, da velikim založnikom skupaj s tremi soobtoženimi plača tudi več milijonov evrov kazni za povzročeno škodo.

Odmevno sojenje piratom na Švedskem leta 2009 je v javnosti sprožilo ogorčenje in tudi novo vrsto strank, piratske stranke. Švedska piratska stranka ima trenutno v evropskem parlamentu kar dva predstavnika.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima