Šport
45 ogledov

Po prvem polčasu kazalo na šok

Olimpijci Rio Saša Despot
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem v Velenju premagala Švico z 32:27 (12:15).

Slovenski rokometaši so zmagovito začeli nov kvalifikacijski ciklus za nastop na sklepnem turnirju stare celine, ki bo čez dobro leto v naši soseščini. V Šaleški dolini so po bledem prvem polčasu v drugem pokazali zelo suvereno predstavo in ukanili tekmece iz Švice, naslednjo tekmo pa bodo igrali v nedeljo, ko jih v Lizboni čaka obračun s Portugalci. V kvalifikacijski skupini 5 nastopa tudi Nemčija, na evropsko prvenstvo pa se bosta prebili prvo in drugouvrščena izbrana vrsta.

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović je v svoj kader uvrstil Gorazda Škofa in zavoljo bolezni Mihe Zarabca nenadejano tudi Uroša Zormana, priložnost pa je ponudil tudi trem novincem - Nejcu Cehtetu, Tilnu Kodrinu in Janu Grebencu. Kombinacija prekaljenih in "zelenih" reprezentančnih igralcev je začela preudarno, tekmo v Rdeči dvorani so slovenski prvokategorniki - na vratih Škof, na krilih Gašper Marguč in Darko Cingesar, na srednjih položajih Jure Dolenec, Zorman in Nik Henigman ter krožni napadalec Matej Gaber - odprli z 2:0.

A nato je njihova igra povsem zbledela. Obramba je povsem popustila, ob tem so naredili še nekaj nepotrebnih tehničnih napak v napadu, vse to pa je botrovalo njihovemu zaostanku (3:4). Vujovićevi izbranci so še globlje padli v 17. minuti, ko so prvič zaostali za dva gola (7:9), k boljši predstavi pa ni pripomogla niti slovenska minuta odmora ter nekatera sveža imena na igrišču. V 18. minuti je zaradi napake pri menjavi Slovenija ostala celo brez dveh igralcev v polju, v nadaljevanju pa so gostitelji zapravili tudi dve sedemmetrovki, vse to pa so njihovi tekmeci izkoristili in jih v 25. minuti pahnili v zaostanek petih golov (8:13).

Slovenski rokometaši so drugo polovico tekme začeli z zaostankom treh golov (12:15), nekoliko povišane Vujovićeve besede v slačilnice pa sprva niso obrodile sadov. V 33. minuti so znova zaostali za pet golov (13:18), le minuto kasneje pa je krožni napadalec Blaž Blagotinšek prejel rdeči karton po tretji dvominutni izključitvi.

A v teh težkih trenutkih jih ni zajela panika, postopoma so dvigali svoj ritem in lovili zaostanek za tekmeci. Z bolj energično predstavo v vseh smereh in nekaterimi obrambami Matevža Skoka so v 38. minuti znižali na 18:20, dve minuti kasneje pa na gol zaostanka (20:21). Njihovega ritma ni porušila niti švicarska minuta odmora, v 41. minuti so po golu Kodrina tekmo postavili v začetno izhodišče (21:21). Le nekaj sekund zatem pa po dolgem času povedli z 22:21.

Od tedaj naprej več kot dva tisoč gledalcev v Rdeči dvorani niso več puščali v negotovosti, povsem so prevzeli nadzor na igrišču in v 47. minuti povišali na 26:22. Švicarski selektor Michael Sutter je v kratkem časovnem razmaku še drugič zahteval minuto odmora, a bilo je prepozno, slovenski rokometaši so medtem dosegli že pravo delovno temperaturo in zanesljivo vpisali prvi točki na svoj račun.

Izjave po tekmi:

Blaž Janc, reprezentant Slovenije: "V prvih štiridesetih minutah nismo igrali po željah občinstva in našega selektorja, v zadnjih dvajsetih minutah pa smo vendarle uveljavili naše izkušnje in z veliko bolj bojevito predstavo zasluženo osvojili obe točki."

Tilen Kodrin, reprezentant Slovenije: "Predvsem sem zadovoljne, da je Slovenija vknjižila prvi točki, vesel pa, da sem izpolnil svoje naloge na igrišču. Predvsem tu mislim na igro v obrambi, v napadu pa sem izkoristil priložnost in dosegel nekaj golov. V prvem polčasu smo prejeli preveč golov, naša igra nikakor ni stekla, v prelomnih trenutkih pa smo stisnili v obrambi, dosegli nekaj lahkih golov, pa tudi zaigrali bolj sproščeno."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: "Prvi polčas je bil zelo slab, podoben tistemu pred leti, ko smo izgubili v Ukrajini. Švicarjev nismo podcenjevali, po dobrem začetku smo močno popustili in naredili preveč tehničnih napak. Ob polčasu smo se pogovorili in dvignili raven naše igre. Potek tekme in popoln preobrat pa je tudi dokaz naše kakovosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.