Slovenija
24 ogledov

Po razpravi o podnebju še k šefu velesile

Borut Pahor in Barack Obama Žurnal24 main
Predsednik Borut Pahor je odpotoval v ZDA.

Predsednik države Borut Pahor se bo danes zvečer po tamkajšnjem času v New Yorku srečal z ameriškim kolegom, predsednikom Barackom Obamo. Obama s soprogo Michelle namreč v enem od tamkajšnjih hotelov pripravlja sprejem za voditelje z vsega sveta, ki bodo še do konca tedna v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine Organizacije Združenih narodov (OZN).

Pahor se bo še pred tem ob uradnem začetku zasedanja dopoldne s posebnim nagovorom vključil v razpravo s svetovnimi voditelji o podnebnih razmerah. Na kratek, predvidoma 15-minutni pogovor, pa ga bo sprejel tudi generalni sekretar OZN Ban Ki Moon.

Bomo spet v depešah? A tokrat bo zastonj?

Pahor se je z Obamo sicer večkrat srečal in pogovarjal že kot nekdanji predsednik vlade. Pri tem pa je zloglasna spletna stran WikiLeaks njuna srečanja pred časom opisovala vse prej kot prijateljsko in konstruktivno izmenjavo mnenj.

V depešah, ki jih je WikiLeaks razkril leta 2010, pa se je med drugim ves čas omenjal tudi domnevno poročilo o prošnjah tedanje slovenske vlade oziroma predsednika vlade Pahorja, ki naj bi bil v zameno za nekajminutni sestanek z Obamo v Beli hiši pripravljen podpreti nastanitev dveh osumljencev terorističnih dejanj, zapornikov iz razvpitega ameriškega zapora Guantanamo v enega od slovenskih zaporov. Kmalu zatem je kakršnekoli pritiske in pogojevanje obveznih protiuslug v zameno za sestanek Pahorja z Obamo zanikal celo ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph Mussomeli.

Del politike, zlasti opozicija je kljub temu takoj po vrnitvi Pahorja z obiska v Združenih državah Amerike (ZDA) zahtevala pojasnila o "političnih in gospodarskih rezultatatih obiska in nekajminutnega termina pri predsedniku ZDA."

Komentarjev 1
  • jezero 07:43 23.september 2014.

    Prvi "državnik" je sicer zloglasni JJ, Pahor pa mu vedno sledi in ga kopira in je tako drugi "državnik". Se rad pogovarja tudi s hrvaško kolegico. Ima same "kolege".