Slovenija
21 ogledov

Po sedmih letih na sodišče

Bosko Srot Žurnal24 main
Mercator. Višje sodišče uvedlo preiskavo prodaje najboljšega soseda Istrabenzu in Pivovarni Laško. Tožilstvo: Boško Šrot, Igor Bavčar, Tomaž Toplak in Marko Pogačnik zlorabili položaj.

Preiskava. Skoraj sedem let po prodaji državnega deleža v Mercatorju Pivovarni Laško in Istrabenzu se začenja sodna preiskava tega posla.

Pritožbo mleli tri leta

Preiskavo domnevnega oškodovanja državnega premoženja so sicer že pred dobrimi petimi leti zahtevali tožilci za pregon organiziranega kriminala, vendar jim preiskovalna sodnica ni ugodila. Menila je, da zanjo ni razlogov. Pred dnevi pa so jo zaradi pritožbe tožilcev uvedli višji sodniki. "Pritožbi tožilstva zoper zavrnitev zahteve za preiskavo je Višje sodišče v Ljubljani ugodilo in samo uvedlo preiskavo," pojasnjujejo na specializiranem tožilstvu. Zaradi domnevne zlorabe svojih položajev so se v preiskavi znašli Igor Bavčar, Boško Šrot, Marko Pogačnik in Tomaž Toplak.

Kapitalska družba (Kad), ki jo je takrat vodil Toplak, in Slovenska odškodninska družba (Sod), ki jo je vodil Pogačnik, sta 30 odstotkov Mercatorja skupaj prodala konec avgusta 2005. Kad je svoj 16,3-odstotni delež prodal Istrabenzu, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar, Sod pa 13,7-odstotnega Pivovarni Laško, ki jo je vodil Boško Šrot. Cena je bila 158 evrov na delnico.

Drugih kupcev niso iskali

Računsko sodišče je pri tem poslu ugotovilo vrsto nepravilnosti. Čeprav sta državna sklada deleža prodala istočasno, nista prodajala skupaj in tako poskušala iztržiti višje cene. Cena je bila določena tudi na podlagi borzne cene, čeprav je na borzi lastnika zamenjalo povprečno le nekaj več kot dva tisoč delnic na dan, Kad in Sod pa sta jih skupaj prodala skoraj milijon. Cenitev, ki sta jo imela, je bila stara več kot leto in pol, Sod pa je interno cenitev naredil šele po podpisu pogodbe.

Tožilec ne bo dočakal

Na višjem sodišču sicer niso pojasnili, zakaj so se sami odločili za preiskavo in je niso naložili kateremu od preiskovalnih sodnikov na ljubljanskem sodišču, kjer se je preiskava najprej zahtevala. Prav tako še ni znano, zakaj so o pritožbi odločali neuradno skoraj tri leta.

Ob tej dolgotrajnosti postopka pa je še povsem mogoče, da konca te preiskave ne bo dočakal tožilec Jože Kozina, ki je pritožbo vložil in preiskavo sploh dosegel. Delo tožilca za pregon organiziranega kriminala se mu namreč izteče decembra. In če takrat preiskava proti Bavčarju, Šrotu, Pogačniku in Toplaku še ne bo končana, bo ta primer dodeljen novemu tožilcu. "Ta bo potreboval spet določen čas, da sredi postopka spis dobro prouči. Tudi zato, da se bo po preiskavi lahko odločil, ali bo vložil proti njim tudi obtožnico in zahteval sojenje," opozarjajo v pravosodnih krogih.

Priče pa ob spomin

V policijskih vrstah, kjer so pri Bavčarju in Šrotu menda že pred leti zasegli ključne dokaze, pa se bojijo, da bo epilog tega primera drugačen, kot bi bil pred sedmimi leti. "Marsikatera priča po toliko letih na zaslišanju izgubi spomin. Zaradi časovne odmaknjenosti bi lahko zvodeneli določeni dokazi."

Komentarjev 2
  • 1111 09:02 15.marec 2012.

    SRAMOTA!!!! ...po sedmih letih, bodo nazaj meglo obračal, da še kaj zaslužijo...in spet, dokazujejo, kako smo bee bee beeeeee...

  • privat 07:00 15.marec 2012.

    kaka štala od sodišča....kaj si znajo vsaj sodniki sami rit obrisat??Malega človeka pa že na kol nabijajo..balkanska lopovščina!! Slovenija nikoli ne bo demokratična pravna država!