Svet
84 ogledov

Po skoraj 500 letih odpirajo Jezusov grob

Jezusov grob EPA
Grob Jezusa, v katerega so po krščanskem nauku leta 33 položili njegovo truplo, niso odpirali skoraj 500 let; marmorno ploščo so najverjetneje nazadnje umaknili leta 1810 po požaru v baziliki.

Nekaj metrov visoko in široko marmorno edikulo pred razpadom že nekaj let varuje kovinska struktura. Ta drži skupaj marmorne bloke, ki so jih načeli vpliv vremena ter milijonov romarjev in turistov.

V ozkem delu pod marmorno ploščo je videti sliko Jezusa Kristusa.

Grob naj bi obnovili grški strokovnjaki, National Geographic pa bo o procesu obnove posnel dokumentarni film. "Odprtje groba bo strokovnjakom dalo enkratno priložnost, da preučijo najsvetejši krščanski kraj," je sporočila ta medijska hiša.

Grob bodo med obnovo razstavili in ponovno sestavili. Marmornate plošče bodo očistili in utrdili podporno strukturo, zamenjali pa bodo le najbolj krhke ali razbite dele.

Obnovo financirajo tri cerkve, ki upravljajo z baziliko Božjega groba - katoličani, pravoslavni in armenski kristjani, del sredstev pa bodo zbrali z donacijami. Po načrtih bo obnova končana spomladi prihodnje leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • entity_ 20:06 31.oktober 2016.

    debil, najbrž si klošarja videl v ogledalu.

  • Žurnalček 15:33 31.oktober 2016.

    A je not, al je zbrisal ? Včeraj sem videl enga klošarja isti on !