Slovenija
103 ogledov

Po štirih letih od odločbe vendarle rušitev

bioplinarna
1/5
Anže Petkovšek
Bioplinarno v Zgornjih Pirničah, proti kateri so se leta borili tamkajšnji stanovalci, so začeli rušiti. Odločba o rušenju je bila sicer izdana že pred štirimi leti.

"Končno je prišel čas, da se uresničuje odločba, ki je bila sprejeta že pred štirimi leti," pravi predstavnik civilne iniciative Zgornje Pirniče Simon Turinek, ki so jo ustanovili z namenom boja zoper bioplinarno. "Že do odločbe smo bili dolg boj. Takrat smo končno uspeli dokazati, da gre za nedovoljeno gradnjo, zdaj pa dočakali še, da se objekt res odstrani."

V več kot šest milijonov evrov vredni bioplinarni, odprta je bila junija 2010, je podjetje Bioštrom Mihe Petača nameravalo začeti s proizvodnjo in prodajo energije.

Načrti so se mu začeli rušiti na dveh koncih; nasproti so mu stopili okoliški prebivalci, prav tako pa ni pridobil uporabnega dovoljenja, saj so pristojni ugotovili, da je bila bioplinarna zgrajena v nasprotju z gradbenim dovoljenjem.

Zdravstvene težave

Jabolko spora z okoličani so bili spremenjeni načrti; kmetovalec naj bi namreč prvotno nameraval graditi hlev, nato pa začel graditi napravo za bioplin, silose, transformatorske postaje. Ljudi iz okolice je motil tudi neznosen smrad, ki se je širil iz deponije, poleg tega so imeli vse več zdravstvenih težav, ki so jih povezovali z deponijo bio mase, ki naj bi jo bioelektrarna porabila 10 ton na dan, ko bi bila v polnem obratovanju.

Do slednjega ni prišlo, pristojni so pred štirimi leti izdali odločbo o rušenju, ki se je po vseh zapletih danes vendarle začela. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor pojasnjuje, da je investitor sicer imel gradbeno dovoljenje za gradnjo stanovanjske hiše in kmetijskih objektov, vključno z napravo za bioplin, vendar je objekte zgradil drugače, kot mu to dovoljuje gradbeno dovoljenje.

Zaradi laganja so ga naznanili policiji

Leta 2011 je bila izdana odločba o rušenju. Pritožbo investitorja zoper inšpekcijsko odločbo je ministrstvo zavrnilo, prav tako je tožbo zoper inšpekcijsko odločbo zavrnilo upravno sodišče. Odločitev je bila potrjena tudi na vrhovnem sodišču.

"Zavezanec je po prejemu sklepa s svojim izvedencem zatrjeval, da je odstranil nelegalno zgrajene objekte, gradnjo uskladil s pridobljenim dovoljenjem ter s tem izpolnil obveznost, naloženo z odločbo inšpektorja. Postopek se je nato med drugim vlekel tudi s pridobivanjem dokazov s strani neodvisnega izvedenca, ki ga je določil gradbeni inšpektor. Ta je preverja, ali so bili vkopani objekti, predmet inšpekcijske odločbe, dejansko odstranjeni," pojasnjujejo na ministrstvu.
 
Ob rušenju so ugotovili, da podzemni deli objektov, za katere je Petačev izvedenec trdil, da so odstranjeni, niso bili odstranjeni, temveč deloma napolnjeni z »gnojnico«. O tem dejstvu so rušitelji obvestili policijo. Ker so sumili, da utegne biti vsebina rezervoarja nevarna za okolico, je stanje preverila gasilska brigada. Ko so pristojni potrdili, da nevarnosti ni, se dela pri odstranjevanju objekta nadaljujejo. "Zaradi zahtevnosti del je predvideno, da bo izvršba potekala dalj časa, morda tudi več tednov. Stroškov v zvezi s tem pa ne moremo predvidevati," še pojasnjujejo na ministrstvu.

Komentarjev 1
  • maresem 20:30 19.september 2014.

    V naši lepi SLO to traja 4 leta ali sploh ne... v razvitih državah pa 4 mesece.