Svet
62 ogledov

Po svetu protesti, pri nas govori in čevapčiči

prvi maj bolgarija EPA
Ob mednarodnem prazniku dela bodo v več mestih po svetu potekala zborovanja, slovesnosti in prireditve, pa tudi protesti. V Franciji bodo znova protestirali proti reformi trga dela, v turškem Istanbulu, kjer ob prvomajskih protestih praviloma prihaja do spopadov med protestniki in policijo, pa bo za varnost skrbelo kar 25.000 policistov.

V Istanbulu bodo ukrepi še posebej zaostreni okoli osrednjega trga Taksim, kjer so tudi letos prepovedali proteste. Tu se je kljub temu v preteklosti vedno zbralo največ protestnikov, tako da je tudi danes pričakovati incidente.

Nemška konfederacija sindikatov bo v Berlinu in v drugih mestih pripravila shode pod geslom Čas za več solidarnosti. V Berlinu pričakujejo tudi demonstracije levičarjev in skrajnih levičarjev. Ob 18. uri je napovedana revolucionarna prvomajska demonstracija pod geslom Brezmejni odpor - proti vojni in kapitalu.

V Rusiji bodo tradicionalno v številnih mestih po državi pripravili množična zborovanja ob prazniku dela. V Moskvi je na Rdečem trgu na tradicionalni paradi sindikatov pričakovati več deset tisoč ljudi.

Zaradi pravoslavne velike noči so v Grčiji zborovanja preložili na 8. maj.

V Franciji pa bodo pripravili tudi proteste proti reformi zakona o delu, ki je po mnenju študentov in zaposlenih nesprejemljiva in proti kateri že več mesecev organizirajo proteste. O zakonu bodo poslanci začeli razpravo v torek, ko so sindikati prav tako že napovedali proteste.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Pri nas je bilo sinočnje kresovanje v znamenju govorov in čevapčičev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • dragec 13:33 01.maj 2016.

    ćevapa in čebule -prava slovenska specialiteta

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:07 01.maj 2016.

    kaj češ slovenci smo mal preveč komformisti in imamo mal preveliko toleranco so manipuliranja.

  • Avatar Leon
    Leon 12:46 01.maj 2016.

    Nič več !....danes velja načelo ; DELI in VLADAJ !