Slovenija
153 ogledov

Po zaslužek v smetnjake

Kraja papirja
1/2
bralka
Na Snagi sicer kraje papirja zaznavajo že vrsto let, vendar obseg ni bil skrb vzbujajoč.

"Že nekaj časa jih opazujem, kako neprestano pobirajo iz smetnjakov papir in ga nalagajo v kombi. Smetnjake seveda odprejo tudi na silo, če ne gre drugače," nam je sporočila bralka, ki  je poslala tudi fotografije kombija, s katerim so tatovi odpeljali papir iz zabojnikov ljubljanskega javnega podjetja Snaga. Sprašuje se tudi, zakaj policija ne ukrepa.

Z ljubljanske policijske uprave (PU) so nam sporočili, da takšne primere beležijo, policija pa ukrepa, če je o tem obveščena. "Ko je policija obveščena o sumu kaznivega dejanja, na kraju dogodka preveri, ali so podani znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Najpogosteje v tem primeru gre za kaznivo dejanje tatvine, v določenih primerih lahko tudi do velike tatvine ali poškodovanja tuje stvari (če je vlomljeno v zabojnik oziroma je ta poškodovan). Pogoj za obravnavo kaznivega dejanja tatvine je informacija oškodovanca ali oškodovanega podjetja o odtujenem predmetu (v teh primerih materialna škoda, količina odtujenega predmeta – papirja). Če so izpolnjeni vsi pogoji oziroma znaki, kot jih določa Kazenski zakonik, policija zoper znanega storilca poda kazensko ovadbo," je povedal Vinko Stojnšek s PU Ljubljana.

Več kraje od jeseni 2010

Na Snagi sicer kraje papirja zaznavajo že vrsto let, vendar obseg ni bil skrb vzbujajoč. Od jeseni leta 2010 pa opažajo povečano aktivnost. Tako so nam pred časom sporočili, da po njihovih ocenah organizirane skupine odtujijo kar 20 odstotkov količin papirja, ki jih občani ločeno zberejo. Od septembra lani Snaga sodeluje s podjetjem Sintal, ki se odziva na prijave občanov, zato jih prosijo, naj ob sumu kraje iz zabojnikov za odpadni papir pokličejo na Snagino telefonsko številko 01/477 96 66. Na mestu samem lahko Sintal do prihoda policije zadrži osebe, policija pa ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Komentarjev 8
  • svizec 08:49 19.avgust 2012.

    Kdo pa kontrolira tiste ki z kombiji pripeljejo papir na odjemno mesto?Bi pa morali dokazati kje so dobili papir, preden jim izplačajo denar za ločeno zbiranje odpadkovProstori kjer so otoki za ločeno zbiranje pa izgledajo kot smetišča!

  • privat 07:06 19.julij 2012.

    kaj je pa privedlo te ljudi da brskajo po smeteh?? Aja cigani so?? in če so?? Ni denarja za njihove sociale..gdo pa je vse pokradel..>.cigani sigurno niso v vladi..no jaz pravim da so romi

  • reider 11:45 18.julij 2012.

    To zame ni nobena kraja, naj bodo srečni, da jim ovžajo odpadke zastojn. Ti občanom vsaj ne zaračunavajo odvoza. Gnev Snage pa je dokaz, da bi radi na odpadkih 2x zaslužili. Prvič kasirajo odvos, potem drugič pa prodajo zadevo.