Šport
66 ogledov

Po zlatu Bertonclja še uspeha plavalcev

sp v rokometu 2013 slovenija belorusija boris denič EPA
Sašo Bertoncelj se je na sredozemskih igrah v turškem Mersinu razveselil zlate kolajne na konju z ročaji. Uspeh telovadca so kasneje dopolnili še plavalci z dvema kolajnama.

Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na sredozemskih igrah v Mersinu osvojil zlato kolajno na konju z ročaji. Slovenski tekmovalec je za svoj nastop prejel oceno 15,266 točke. Drugi je bil Hrvat Robert Seligman (15,100), tretji pa Španec Fabian González Vidal (14,833).

"Že ko sem končal svojo vajo, sem sumil, da bo verjetno ta nastop dovolj za kolajno, počakati sem moral le še Hrvata in Španca," je po nastopu povedal Bertoncelj, ki se je ozrl na to, da se mu mnogokrat izmuznejo tovrstne žlahtne kovine na velikih tekmah.

"Na svetovnih prvenstvih se mi res, z evropskega pa jo imam. Pač, v zadnjem obdobju so bili tudi spleti okoliščin takšni, da do odličja nisem prišel, tu mislim predvsem na bolezen, poškodbe ... Je pa tako. Razlike so majhne, zelo hitro se ti pripeti napaka, ki te stane zmagovalnega odra. Enostavno smo fantje tako dobri, da je včasih le vprašanje dnevne forme. Danes se je meni lepo 'poklopilo'," je povedal Bertoncelj.

Dimic: "Upam, da ne bo več takšnih svinjarij"

"Vsaka zmaga je pomembna. Sredozemske igre so na vsaka štiri leta. Dobiti medaljo je lepo in poskušaš izkoristiti vsako priložnost, ki jo imaš. V Almerii na prejšnjih igrah še nisem bil pripravljen, bil sem rezerva, tukaj pa sem bil eden favoritov in na srečo mi je uspelo to vlogo upravičiti," je še povedal Bertoncelj. Alen Dimic je tekmovanje končal na šestem mestu.

Najbolj zaposlen med slovenskimi telovadci je bil danes prav Dimic. Zaradi poškodbe palca na nogi se je sicer odpovedal nedeljskemu nastopu v finalu mnogoboja, danes pa je nastopil v finalu na bradlji, drogu in konju z ročaji. Po drugi oceni predtekmovanja na bradlji je največ pričakoval v tej disciplini, kjer pa je bil nazadnje peti. Po končanih nastopih pa ni bil najboljše volje, še posebej so ga zabolele sodniške odločitve:

"Žal se danes ni izteklo po mojih željah. Drugi so imeli mogoče malo več sreče ali pa sodnike na svoji strani. Jaz sem dal svoj maksimum. Zadovoljstvo ni preveliko, bo pa naslednjič bolje. Kar pa se tiče bradlje, pa ... jaz sem svoje naredil, pri meni niso bili realni, bili pa so nerealni pri drugih ocenah. Žal se takšne črne pike pri gimnastiki dogajajo, nekateri, ki smo iz majhnih držav, ne pridemo v poštev, drugi pač. Upam, da ne bo več takšnih svinjarij, ki so dobesedno za bruhati."

Belakova v finalu, Golobova tik pod stopničkami

Na bradlji je zmagal Francoz Kevin Antoniotti (15,033) pred Špancem Rubénom Lópezom Martínezom (15,000) in domačinom Ferhatom Aricanom (14,866). Dimicu so sodniki namenili 14,666 točke, kar je pomenilo delitev petega mesta z Italijanom Ludovicom Edallijem. Na drogu je slovenski telovadec osvojil osmo mesto.

teja belak gimnastika | Avtor: Reuters Reuters
Teja Belak je nastopila v finalu preskoka. Zbrala je 13,283 točke, kar je bilo dovolj za šesto mesto. Zmagala je Egipčanka Fadwa Mahmoud s 14,250, druga je bila Francozinja Johana Cano (13,616), tretja pa Italijanka Giulia Leni (13,599).

Tik za stopničkami je na parterju ostala Saša Golob. Za svoj nastop je prejela 12,866 točke, zlato pa je odšlo v Italijo z Vanesso Ferrari (13,900). Druga je bila Francoiznja Valentine Sabatou (13,200), tretja pa Italijanka Elisabeta Preziosa (13,166).

Sagmeistrova srebrna, štafeta bronasta

Slovenska plavalka Mojca Sagmeister je z osebnim rekordom 2:00,96 osvojila srebrno kolajno na 200 metrov prosto. Skupaj z Anjo Klinar, Špelo Bohinc in Tanjo Šmid pa je nato dobila še bron v štafetni preizkušnji na tej razdalji.

Sagmeistrova je imela naporen urnik, a tudi zelo uspešen dan. Že dopoldne je po zmagi v svoji predtekmovalni skupini napovedala visoko uvrstitev v finalu, kar je popoldne tudi uresničila. Premagala jo je le Italijanka Martina de Memme z 1:59,67, ugnala pa je vse druge tekmice, še najbolj se ji je približala rojakinja zmagovalke Dilletta Carli z 2:01,07.

"Skoraj za sekundo sem popravila osebni rekord, tako da sem zelo zadovoljna. Že zjutraj mi je šlo zelo dobro, tako da sem vedela, da bom popoldne hitra," je tako po nastopu dejala mlada plavalka ravenskega Fužinarja in odhitela še na štafetni nastop.

Kaže zelo dobro formo

Tudi ta se je končal dobro za slovensko ekipo. Plavalke so namreč kmalu po kolajni Sagmeistrove osvojile še drugo današnjo odličje. Štafeta na 4x200 m prosto, poleg Sagmeistrove so v slovenski zasedbi plavale še Anja Klinar, Špela Bohinc in Tanja Šmid, je namreč osvojila bron s časom 8:16,34.

Zlato so si priplavale Italijanke Chiara Asini Luccetti, Diletta Carli, Stefania Pirozzi in de Memmejeva, ki je tako svoje nastope na 200 m prosto končala še za odtenek uspešneje kot Slovenka, z dvema zlatima kolajnama. Za Italijankami (8:07,50) so srebro osvojile Španke (8:12,55).

"Današnji dan je prav gotovo zaznamovala Mojca Sagmeister z osvojitvijo posamične medalje in novim osebnim rekordom 2:00,96. Po višinskih pripravah je kazala tako na državnem prvenstvu kot na mitingu v Kranju zelo dobro formo, uspelo ji jo je ohraniti in izboljšala je rekord za šest desetink sekunde. Presenetila pa je ženska štafeta 4x200 m prosto, ki se je zavihtela na tretje mesto in osvojila bronasto kolajno," je nastope uspešnih plavalk strnil trener ekipe v Mersinu Miha Potočnik.

V senci uspešnih slovenskih finalnih nastopov na 200-metrskih preizkušnjah prostega sloga so bili danes drugi slovenski plavalci; Martin Bau je v predtekmovanju dosegel osebna rekorda na 200 m prosto in 1500 m prosto, Robert Žbogar je bil deveti na 50 m delfin z osebnim rekordom, Žiga Cerkovnik 13. v isti disciplini, deseta pa je bila Lucija Kous na 100 m hrbtno. Sagmeistrovo v Mersinu za konec plavalnega sporeda iger v torek čaka še nastop na 4x100 m mešano.

denič slovenija rokomet rokometna reprezentanca | Avtor: EPA EPA

Rokometaši prek Grkov, rokometašice prav tako uspešne

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu sredozemskih iger premagala Grčijo s 40:20 (17:12), ženska reprezentanca pa je bila boljša od Španije z 20:17 (12:9).

Za izbrance Borisa Deniča sta Dean Bombač in Staš Skube dosegla po šest golov, pri izbrankah Marte Bon pa so bile najbolj učinkovite Barbara Lazović, Nina Jeriček in Tamara Mavsar. Vse so dosegle po tri zadetke.

Odbojkarice korak od polfinala

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca si je navkljub porazu proti Turčiji z 0:3 (-17, -21, -15) bržkone zagotovila polfinalni nastop. Preboj med štiri jim lahko prepreči le zmaga Grčije nad Turčijo, ki pa na domačem igrišču nastopa z najboljšimi odbojkaricami.

V primeru pričakovane turške zmage nad Grčijo bo polfinalna tekma na sporedu v petek, 28. junija, Slovenija pa se bo bržkone pomerila z Italijo, trenutno vodilno ekipo iz skupine B. Naša zahodna soseda je danes premagala Hrvaško s 3:0, v sredo, 26. junija, pa se bo pomerila s Francijo.

Dvoršakova, Maček in Moičević brez odličja

Živi Dvoršak, Boštjanu Mačku in Željku Moičeviću so se na strelskih preizkušnjah na sredozemskih igrah v turškem Mersinu nasmihale kolajne, a so vsi ostali brez njih. Maček je zasedel četrto mesto v trapu, Dvoršakova in Moičević pa sta finalno tekmo z zračno puško končala na petem mestu.

Kar 40 milijonov evrov vreden strelski center v Erdemliju, ki je uro vožnje oddaljen od Mersina in je navdušil vse strelke in strelce na sredozemskih igrah, danes ni bil srečen kraj za slovenske strelce in strelke. Po nedeljskem bronu Petre Dobravec z zračno pištolo je bil še najbližje odličju Maček, a je v izjemno kakovostni konkurenci v boju za tretje mesto nato moral bron prepustiti Hrvatu Giovanniju Cernogorazu, nosilcu zlatega odličja z lanskih olimpijskih iger v Londonu.

živa dvoršak london 2012 streljanje | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Za Prekmurca in branilca sredozemskega naslova pred štirimi leti v Pescari je bil po pravem finalnem trilerju v boju za bronasto odličje usoden deveti strel, medtem ko je njegov istrski tekmec zadel vseh petnajst letečih tarč.

Da bi kmalu ukinili nova pravila

"Moj nastop je bil zelo dober, v finalu pa moraš imeti tudi nekaj sreče. Res pa je, da v tej sezoni nimam veliko nastopov v finalu, na današnji tekmi pa mi niso šla na roko niti spremenjena pravila. Upam, da jih bodo kmalu ukinili," je po današnji preizkušnji v trapu dejal Maček.

Dvoršakova se je v zadnjih dveh letih razvila v strelko najvišjega kakovostnega razreda, nastop na sredozemskih igrah pa se ji ni najbolj posrečil, saj je v močni konkurenci zasedla peto mesto.

"V Mersin nisem prišla po zmago, sem si pa želela kakovostnega nastopa. A ga nisem doživela, nikakor mi ni 'šlo notr', kot bi rekli v strelskem žargonu. Po tej tekmi bo potrebno narediti dobro analizo, v tem trenutku nimam nobenih konkretnih odgovorov za moj nastop," je bila po tekmi močno razočarana Dvoršakova.

Danes sta nastopila tudi Grega Potočnik in Matej Žniderčič. Prvi je z zračno puško zasedel enajsto, drugi pa v trapu dvajseto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.