Šport
117 ogledov

Po zmagoslavju navdušeno o Sloveniji

dirka po sloveniji Anže Petkovšek
"Celotna dirka je bila sicer zelo prijetna. Lepa dežela, dobri ljudje," je bil po zmagoslavju na Dirki po Sloveniji s komplimenti radodaren Estonec Rein Taaramäe.

"Odločilni trenutek dirke je bil včerajšnji kronometer. Že po gorski etapi sem imel lepo prednost, a če ne bi dobro opravil s kronometrom, bi se ta z lahkoto stopila. Na srečo sem nastopil zelo dobro, tako da smo danes morali zgolj nadzorovati potek dirke. A že zjutraj na avtobusu smo se dogovorili, da imamo dovolj močno ekipo, da nadzorujemo ubežnike ter v primeru da me mirno pripeljemo do samega zaključka, lahko štartamo na še eno zmago s Porsovim. Nekje pet kilometrov pred ciljem sem mu naročil, naj poizkusi. Imel sem namreč prednost večjo od dveh minut in sem se zavedal, da bom to prednost v zgolj petih kilometrih ohranil, tudi če mi glavnina pobegne," je po zadnji etapi povedal Rein Taaramäe, zmagovalec 23. kolesarske Dirke po Sloveniji.

"Počutim se odlično. V življenju sem sicer že trikrat dobil generalno razvrstitev, a še nikoli nisem nosil rumene majice, saj sem si zmago vedno privozil na zadnji etapi, zato mi je bilo zelo prijetno kolesariti. Celoten dan sem lahko užival v rumeni majici. Celotna dirka je bila sicer zelo prijetna. Lepa dežela, dobri ljudje. Sem pa zelo utrujen ter sem potreben počitka, saj po Giru nisem imel še nobenega odmora. Moj naslednji veliki cilj je Vuelta, pred tem pa me čakajo še Dirka po Poljski, Olimpijske igre ter Dirka po Norveški," je še dejal 29-letni Estonec.

dirka po sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Junak zadnje etape je bil z zmago v sprintu njegov moštveni kolega Aleksander Porsev: "Pri Katjuši smo presrečni z dirko po Sloveniji. Sam sem dobil etapo, eno etapo pa je dobil Rein (Taaramäe), ki je dobil tudi skupno razvrstitev. Računali smo, da bi danes lahko bil moj dan, a nam je bila prvotna naloga zaščititi vodilnega. Tekom etape se tudi nisem najbolje počutil, tako da sprva sploh nisem nameraval sprintati. Nato pa se je počutje začelo izboljševati in pet kilometrov pred ciljem, ko je bilo jasno, da je Reinu uspelo, sem se odločil, da vseeno poizkusim. Nad Dirko po Sloveniji sem navdušen. Slovenija je zelo lepa dežela, zelo zelena, obenem pa se je tu zbralo dosti dobrih ekip, tudi organizacija je bila vrhunska."

Od Slovencev je bil v zadnji etapi najuspešnejši David Per (Adria Mobil), ki je osvojil šesto mesto: "Moštveni kolega me je lepo povlekel naprej iz ozadja, nato sem poizkusil zadržati svojo pozicijo skozi majhno šikano pred Kandijskim mostom, ta del zelo dobro poznam, zato sem vedel, da bom do mostu lahko pridobil še dosti mest. Šel sem po zunanji strani ter prehitel tri, štiri kolesarje, tako da sem prišel na most na četrtem mestu. Potem pa sem šel na polno do cilja, kar je bilo dovolj za šesto mesto. Osebno sem z dirko zelo zadovoljen, nisem imel nekih pričakovanj, da bi kaj naredil v generalni razvrstitvi, zato mi je bila prioriteta pomoč moštvenim kolegom. Želel sem si zgolj dober nastop v kakšni posamezni etapi in to mi je danes v dežju na domačih cestah tudi uspelo. Sem tudi zadovoljen z uspehom sotekmovalcev, imeli smo zgolj nekoliko smole na začetku, ko je padel Domen Novak."

Najboljši Slovenec na dirki je bil sicer s petim mestom že dvakratni zmagovalec slovenske pentlje Jure Golčer. "Z današnjo etapo smo zadovoljni, saj je David dosegel šesto mesto, je pa bila sama etapa zaradi dežja precej težka, vendar so velike ekipe kontrolirale potek, tako da je vseeno prišlo do samega sprinta. Lep dosežek je tudi moje skupno peto mesto, saj je bila konkurenca zelo močna. Do četrtega mesta mi je zmanjkala zgolj sekunda, res pa je, da ni velike razlike med končnim četrtim ali petim mestom. Dosti bolj pomembno je tisto tretje, ki prinaša stopničke," je dejal veteran v novomeški ekipi."

dirka po sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Slovenski kolesarji so se morali zadovoljiti z eno majico, najboljši hribolazec je postal Jan Tratnik, sicer čan avstrijske ekipe Amplatz-BMC: "Sama majica ni bila v načrtu pred začetkom dirke. To je bil popolnoma nepričakovan scenarij. Imel sem cilj dobro nastopiti na prvi etapi v Kopru. Na žalost pa sem takrat imel zelo slab dan, ne vem kaj je bilo narobe. Zato sem tudi naslednji dan razmišljal o pobegu in z njim mi je tudi uspelo nabrati dosti točk za osvojitev majice. Tako da je bilo vse skupaj zelo spontano. Sama majica mi nato ni prinesla kakšnega dodatnega pritiska. K temu je tudi pripomogel še včerajšnji dober rezultat na kronometru, ko sem marsikoga kar nekoliko presenetil, saj smo vedeli da sem dober v kronometru, toda v ravninskem. Včerajšnji je pa bil v klanec, tako da sem s svojim rezultatom še sebe presenetil. Danes sem zato bil popolnoma sproščen, ni me bilo strah nikogar, tudi oba konkurenta sem imel skozi na očeh ter pod kontrolo. Je pa lepo dirkati na vsaki domači dirki, še posebej pa v taki konkurenci, tako da mi je še v večji ponos, da sem ravno tu osvojil majico kralja gor. So mi pa odlični nastopi na domačih tleh potrdili, da sem res dobro pripravljen. Pred tem sem zelo uspešno nastopal tudi na Slovaškem in komaj čakam domačo dirko svoje ekipe, Dirko po Avstriji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.