Svet
19 ogledov

Pobili potnike, ker niso znali recitirati Korana

Koran EPA
Oboroženi moški so na severu Kenije blizu meje s Somalijo danes usmrtili najmanj 28 potnikov avtobusa, za katere so ocenili, da niso muslimani.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamska somalijska milica al Šebab.

Sporočila je, da gre za maščevanje, potem ko je policija v minulih tednih v pristaniškem mestu Mombasa izvajala racije v mošejah in iskala privržence Šebaba in orožja. Pri tem je bila ubita ena oseba, prijeli so več kot 350 ljudi.

Predstavnik lokalne policije je pred tem povedal, da so oboroženi moški avtobus pričakali v zasedi in prisilili voznika avtobusa, da je ustavil. Po poročanju BBC-ja je sicer šofer pospešil in jim skušal uiti, a se je nato vozilo vkopalo v blatu, ki je ostalo za zadnjim obilnim deževjem.

Ko je okoli 10 skrajnežev vdrlo na avtobus, so vse potnike izkrcali, nato pa jih po pripovedovanju enega od preživelih razdelili na Somalijce in Nesomalijce. "Slednjim so dali prebrati nekaj verzov in svete knjige Koran in če jim to ni uspelo, so jim zaukazali, naj ležejo. Enega za drugim so nato ustrelili v glavo z bližnje razdalje," je za BBC povedal eden od potnikov. 

Ubili so tudi več somalijskih potnikov, ki so skušali morilce prepričati, naj prizanesejo nemuslimanom.

Milica Šebab se že vrsto let bori za ustanovitev islamske države na Afriškem rogu. Sedež ima v Somaliji, njeni pripadniki pa delujejo tudi prek meja, med drugih od leta 2011 v Keniji. Skupina je med drugim v Keniji septembra 2013 izvedla napad na nakupovalno središče v Nairobiju, pri tem je bilo ubitih več kot 60 ljudi

Komentarjev 2
  • erikkk 09:29 23.november 2014.

    skrajni čas je da se ta nesnaga ki vsiljuje koran po vsem svetu odstrani iz zemlje ...

  • Papaja Popi 08:18 23.november 2014.

    Bedniki