Avto
347 ogledov

Poceni vinjeta ga je stala 995 evrov

Darsovi nadzorniki Saša Despot
Ne kupujte vinjet iz oglasnika. Kazen za to je 650 evrov. Dars opozarja, da bodite na ponaredke vinjet previdni tudi pri kupovanju rabljenega avtomobila.

Ponaredki vinjet so pogosto na las podobni originalu, zato jih vozniki kupujejo tudi v prepričanju, da ponaredkov nadzorniki in policija ne morejo odkriti, kar pa vsekakor ne drži, so nam zatrdili na Darsu in dodali, da so ob odkritju ponaredkov uporabniki presenečeni. Cestninski nadzorniki lahko ob kontroli vinjet preverijo serijsko številko vinjete, zahtevajo pa tudi predložitev računa o nakupu.

Kupil je pet vinjet

Prav to se je zgodilo Hrvaškemu državljanu, ki je celoletno slovensko vinjeto kupil preko oglasnika, svojo zgodbo pa razkril hrvaški reviji Autoklub. "Želel sem cenejšo vinjeto, za katero sem preko oglasnika odštel 80 evrov. Zdelo se je, da je prava. Posrednik, ki mi jo je prodajal, je dejal, da je vinjeta veljavna in original. Pojasnil je, da jo je dobil od človeka zaposlenega na Darsu, kjer za rezervo dobijo več vinjet, kot je potrebno, zato višek prodaja. Ker je polna cena 110 evrov, sam pa sem zanjo odštel 80 evrov, se mi to ni zdelo nenavadno. Še več, kupil sem jih kar pet, saj mi je bilo rečeno, da se Slovencu ne splača hoditi na Hrvaško, da bi prodal eno vinjeto. Poklical sem prijatelje in hitro v promet spravil še ostale štiri vinjete."

En mesec po slovenski AC brez težav

Nakup se je kasneje izkazal za veliko napako. Izkazalo se je celo, da je Hrvat, tako kot še nekaj sto drugih voznikov, padel v zanko dobro organiziranih prevarantov, na čelu katerih sploh ni bil Slovenec, ampak državljan Bosne in Hercegovine, piše Autoklub.

Neimenovani kupec vinjete je dejal, da se je brez težav mesec dni vozil preko Slovenije, nato pa so ga zaustavili cestninski nadzorniki Darsa. "Nadzornik me je vprašal za račun, nato pa je preveril serijsko številko vinjete, po tem, pa ga seznanil, da je vinjeta ponaredek." Kazni so se začele vrstiti po vrsti - 150 evrov za vožnjo brez vinjete in 110 evrov za nakup nove, prave letne vinjete. Naknadno so mu še na sodišču v Krškem prisodili še kazen v višini 650 evrov.

Komentarjev 5
  • JohnSmith30699 11:25 07.september 2014.

    res je najbolj zihr da imas racun v avtu, pac kupi vsako vinjeto posebej in bos imel tri racune

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:17 18.avgust 2014.

    fotokopije se kamot ponaredi. kako lahko kopijo računa sploh resno jemljejo?

  • KOJAK 10:55 18.avgust 2014.

    ... a si že slišal kdaj za FOTOKOPIJO?