Zdravje > Prehrana
69 ogledov

Pod drobnogledom McDonald'sov mlečni sladoled

Znak Mcdonalds Reuters
V oglasu McDonald'sa se mlečni sladoled McSundae reklamira kot porcija mleka. Pa je res tako?

V McDonald'sovem oglasu s sloganom "Eno mleko za seboj, prosim" se mlečni sladoled McSundae z jagodnim prelivom reklamira kot porcija mleka. Strokovnjaki z Zveze potrošnikov Slovenije so zato preverili, kakšno hranilno vrednost in profil ima sto gramov mlečnega sladoleda McSundae z jagodnim prelivom v primerjavi s stotimi grami mleka s 3,5 odstotka mlečne maščobe.

Kar petkrat več sladkorja

"“Tako McSundae sladoled z jagodnim prelivom, kot tudi mleko s 3,5 odstotka mlečne maščobe po semaforju vsebujeta srednje veliko vsebnost maščob in nasičenih maščobnih kislin na sto gramov izdelka in malo soli," ugotavljajo. Za boljšo primerjavo hranilne vrednosti med omenjenima izdelkoma so uporabili semafor, iz njihove spletne strani Veš kaj ješ.

A je mlečni sladoled McSundae z jagodnim prelivom za vsebnost sladkorja prejel rdečo barvo, saj v primerjavi z mlekom vsebuje kar petkrat več sladkorja kot mleko s 3,5 odstotka mlečne maščobe. Mleko vsebuje 4,7 gramov sladkorja, sladoled pa kar 24 gramov.

"Ob zaužitju ene porcije, kar je 145 gramov mlečnega sladoleda McSundae z jagodnim prelivom, potrošnik pokrije kar 39 odstotkov priporočenega vnosa sladkorja za povprečno odraslo osebo," opozarjajo.

Na spletni strani ZPS Veš kaj ješ je zbranih še veliko informativnih tabel s prehransko vrednostjo raznih živil. Pri nekaterih izdelkih boste presenečeni. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.