Slovenija > Črna kronika
127 ogledov

Pod pretvezo novači dekleta

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
V okolici ljubljanskih srednjih šol moški pod pretvezo, da gre za psihologa, novači mlada dekleta. Društvo Ključ meni, da bi dekleta lahko postala žrtev trgovine z ljudmi.

Moški, šlo naj bi za Nizozemca, starega več kot 25 let, se zadržuje v bližini šol ali v gostinskih lokalih v okolici šol. Do deklet pristopa pod pretvezo, da je psiholog in da bo opravil psihološki test, na podlagi katerega oceni, da dekleta trpijo za Aspergerjevim sindromom, obliko avtizma. Vodja pisarne društva Katjuša Popovič pojasnjuje, da dekleta ogovarja, da bi jih kasneje čustveno in spolno zlorabil.

Dekleta prepričuje, da imajo posebne talente in da jih okolica ne razume, hkrati jim ponavlja, da so samostojne osebe, z vsem tem pa jih skuša odtujiti od staršev. Dekleta je zasipal s klici in SMS-sporočili, jih vabil na zabave in izlete ter nagovarjal, naj na srečanja pripeljejo še mlajše sestre. Nagovarjal jih je tudi k fotografiranju ter spolnim odnosom v troje. Dekleta priklepa nase in jih ima stalno pod nadzorom. Po besedah Popovičeve naj bi enemu od deklet sledil celo, ko je z družino odšla na počitnice.

Stik z dekleti naj bi vzpostavljal tudi s pomočjo 17-letnice, ki se je od doma preselila k njemu, hkrati pa naj bi moški rekrutiral tudi fante, najverjetneje z namenom, da bi lažje vzpostavil stik z njihovimi sošolkami.

Znanih 25 primerov

Do zdaj so zabeležili 25 primerov novačenja, pričakujejo pa, da se bo po objavi zgodbe v medijih število primerov povečalo. Na dogajanje so postali pozorni, ko jih je na to opozoril starš enega od deklet. Starši so pri dekletih opazili nenadno spremembo vedenja, pogosto izostajanje od pouka in celo beg od doma.

O dogajanju so v začetku leta obvestili policijo, ki zadevo preiskuje. S PU Ljubljana so nam sporočili, da trenutno obravnavajo eno kaznivo dejanje, v katerem se kot potencialne žrtve pojavljajo mladoletne osebe. Gre za kaznivo dejanje prikazovanje izdelave, posesti in prikazovanja pornografskega gradiva, zbirajo pa tudi obvestila o drugih kaznivih dejanjih, predvsem o spolnem napadu na osebo, mlajšo od 15 let. Ker je postopek še v predkazenski fazi, več podrobnosti o primeru ne morejo posredovati.

O sumu je bila policija obveščena s strani ene od zdravstvenih institucij. Pri preiskavi sodelujejo s predstojniki institucij, nevladnimi organizacijami ter občani, ki so pripravljeni sodelovati s policijo in nuditi potrebne informacije in dokaze

Popovičeva dodaja, da mu je kaznivo dejanje zelo težko dokazati, saj so po kazenskem zakoniku spolni odnosi dovoljeni od 15. leta naprej. "Če pa je drugi toliko starejši, je to zloraba," je poudarila. Tudi po besedah predstavnika staršev v svetu šole na srednji šoli za oblikovanje Darka Repanška moški deluje "skrajno perfidno". Popovičeva sicer verjame, da omenjeni moški v tej zgodbi ni edini.

Opažen v okolici treh šol

Moškega so doslej opazili v okolici treh ljubljanskih srednjih šol – gimnazije Poljane, Waldorfske gimnazije in Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Na slednji so nam potrdili, da so z zadevo seznanjeni in da so obvestili tudi policijo.

Na omenjenih šolah so pripravili delavnice, da se dijaki seznanijo s težavo, prav tako pa potekajo srečanja staršev. Med dijaki je tudi zaokrožilo opozorilno SMS-sporočilo pred moškim. Prav tako so predstavniki društva o dogajanju opozorili tudi zaposlene v lokalih okoli šol.

Moški naj bi po začetku teh aktivnosti po Repanškovih besedah šel do vodstev šol in se pritoževal, da ga šikanirajo, enega od razrednikov pa da ga je tudi verbalno napadel, zakaj maltretirajo njegovo punco. "On to zavestno in naklepno počne," je še dodal Repanšek, Popovičeva pa je dodala, da bi se lahko mreža širila, "saj je danes v Ljubljani, jutri pa lahko že kje drugje".

Osveščanje o problemu

"Glede na dejstvo, da si novači skrbno izbirajo žrtve, se je treba zavedati različnih pasti, predvsem morebitna starostna razlika ter mogoče pretirana razsipnost," opozarjajo na policiji. Poudarjajo, da sta poznavanje te oblike novačenja in pogovor ključna, da nekdo ne postane žrtev teh ravnanj.

Komentarjev 4
  • Gala Budala 15:45 01.december 2011.

    poznam!! kurbasmrdlivaupamdcrkne

  • Elli Primožić 17:41 30.november 2011.

    Evo njegou link http://www.facebook.com/stanko.hudales kaai da ni dost dokazou mensezdi da ih je prevec koksozblojeni

  • krtina 16:35 30.november 2011.

    Ve se kdo je?! V kakšni državi pa živimo. Kakšen "Ključ" neki. Tiste tete tam naj pišejo domišljiske spise, fanta pa naj primejo starši in mu pokažejo kje je Nizozemska.