Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5597 ogledov

Cerkev je našel med nepremičninskimi oglasi in jo uredil v dom

prenova Nerea Moreno
Cerkve, ki so na prodaj v Španiji, Nemčiji, Švici, običajno preuredijo v knjižnice, restavracije, muzeje, kreativni umetnik pa si je v njej ustvaril dom.

Venezuelec Eduardo Estanislao González-Careaga, grafični oblikovalec, programer, fotograf, slikar, oblikovalec interierja je prenovil staro baročno cerkev v Bilbau v Španiji ter si v njej ustvaril dom in studio za svojo agencijo za multimedijsko oblikovanje.

Kreativni umetnik zelo rad ustvarja iz nič, tako je njegov novi dom postala stara cerkev Santa Cruz, ki že od 16. stoletja stoji na periferiji baskovske prestolnice. Z lastnimi idejami, znanjem in rokami jo je prenovil v pravo malo arhitekturno in oblikovalsko čarovnijo. 

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
„Dolgo sem iskal stavbo, ki bi jo preuredil za svoje potrebe. Cerkev iz davnega leta 1530 sem našel na spletnem oglasniku. Bila je v zelo slabem stanju, strop in oboki so bili povsem porušeni, ostali so le zidovi, zvonik in oltar. Vsi prijatelji so mi govorili, da je moja ideja prenove norost,“ pravi Careaga.

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
Najtežji del procesa je bila papirologija. „Poslati sem moral na „tone“ dokumentov vladi in najti arheologa, da bi lahko dobil vsa dovoljenja. Zadnjega sem dobil šele pred nekaj tedni.  A po štirih letih je zdaj moja sanjska hiša končana.“

Pri prenovi se je držal prvotnih gabaritov cerkve in s spoštovanjem ohranil tudi njen nekdanji zunanji videz. Čeprav je večino dela opravil sam, je pri obnovi konstrukcije potreboval pomoč strokovnjaka. Obnovo arhitektonskega dela je zaupal lokalnemu izvajalcu.

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno

V pritličju je na 120 kvadratnih metrih zasnoval odprt prostor in le z enim zidom ločil kopalnico in vinsko klet od ostalega dela hiše. 

Nad dvema tretjinam tega prostora je strop visok kar 10 metrov, pod njim pa je uredil dnevni prostor z velikim kaminom na drva, jedilnico in na mestu nekdanjega oltarja v polkrogu kuhinjo. 

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
Iz dnevne sobe se pogled odpira navzgor proti nekdanjemu koru, zdaj zastekljeni galeriji, na kateri je kot v izložbi urejena spalnica. V nadstropju do katerega vodijo lesene stopnice je prostor tudi za dve kopalnici in delovni studio.

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
Od tam pa je dostop naprej v zvonik, v katerem je uredil prostor za počitek in branje s pogledom na okoliške griče.

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
Notranja ureditev je mešanica sodobnega, rustikalnega in vintidž sloga, ki se odlično poda z baročno sakralno arhitekturo, zato je prostor videti kot izjemno. 

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
„Ohranil sem posamezne kose pohištva, stare 150 let, ki so pripadali moji prababici, nekaj kosov je sodobnih, večino pa sem oblikoval in izdelal sam. Podobno je z umetninami in slikami. Nekaj je mojih del, nekaj od prijateljev in nekaj iz cerkve. Vse sakralne umetnine, ki so bile del cerkve, sem ohranil in jih dopolnil z zbirko babice, ki je bila zelo verna. Pomembna sta skladnost in vtis, ki jih ti predmeti in oprema ustvarjajo skupaj.“ 

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno
Bivalni prostor z zunanjostjo povezuje steklena stena z drsnimi vrati, skozi katere stopi na dvorišče. Na njem je uredil tudi leseno teraso s prostorom za poležavanje, leseno mizo in stole ter žar, prostor pa sta našla tudi pasja uta in majhen park za rolkanje, saj je avtor tega projekta tudi navdušen rolkar. 

prenova | Avtor: Nerea Moreno Nerea Moreno

V novem domu obkroženim le z naravo in divjimi živalmi, ki je od Bilbaa oddaljen le pol ure vožnje, živi z dekletom in psom, pogosti obiskovalci pa so tudi prej nejeverni prijatelji. 

dom v jami Počitniški domovi Pod streho V tem apartmaju turističnega bona ne boste mogli unovčiti cohousing Pod streho Pod streho Tudi policijska postaja je lahko prijeten dom

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 3
  • PAPAJApopi 13:53 14.februar 2021.

    Tudi pri nas bi farji morali prodati svoje premoženje in cerkve ter živeti in se preživljati od tega in vernikov. Ne pa da cerkev, ki je ločena z zakonom od države, dobiva podporo, ki je ne zasluži.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:52 14.februar 2021.

    Lansko leto sem noč prespala v delu preurejene cerkve v Italiji. Hostel je super, iz balkona se vidi v notranjost cerkve. Kljub dejstvu, da sem ateist, mi je bilo lepo opazovati maševanje, kar med tem, ko sem s cigaretom in ...prikaži več kavo v roki, uživala svoj jutranji ritual.

  • Avatar Leon
    Leon 08:51 14.februar 2021.

    Pri nas država podpira katolibane in RKC zdraharje ter jim plačuje "izpad prihodka zaradi Covid 19" ? Halo ! Tega v normalnem svetu ni ! In to počnejo ob vsej množici brezposelnih , lačnih in brez strehe nad glavo ! ...prikaži več Potem se čudijo ,da jih Slovenci ne marajo .