Pod streho > Gradimo & obnavljamo
16452 ogledov

Nove subvencije: za večino naložb bodo višje, le za to ogrevanje ne

toplotna črpalka, ogrevanje Profimedia
Eko sklad bo predvidoma julija objavil nov javni poziv subvencij za ukrepe v večjo energijsko učinkovitost gospodinjstev. Kot napovedujejo, bodo spodbude višje. Se plača počakati na nov poziv?

Iz Eko sklada so sporočili, da bodo predvidoma v začetku julija objavili nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud občanom (fizičnim osebam) za ukrepe učinkovite rabe in rabe obnovljivih virov energije v stavbah.

Z novim pozivom bodo nadomestili za zdaj še odprt poziv 99SUB-OB22, v okviru katerega lahko občani dobijo subvencijo za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe, toplotne črpalke, za zamenjavo toplotne postaje ali vgradnjo toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja eno ali dvostanovanjske stavbe, vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi, za toplotno izolacijo fasade, ravne in poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju, tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo ter vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi.

Novi poziv za naložbe po 1. maju

Nov javni poziv bo spodbujal iste ukrepe, prav tako bo veljalo, da občani vloge za subvencijo lahko oddajo po zaključeni naložbi. Vendar so iz Eko sklada hkrati sporočili, da se bodo na nov javni poziv, kljub temu da bo objavljen šele julija, prijavili vsi, ki so naložbe iz poziva izvedli od 1. maja 2024 dalje. 

Tako bodo imeli občani, ki bodo naložbe izvedli od maja do konca novembra letos dve možnosti. Lahko se bodo prijavili na obstoječ javni poziv, ki naj bi ga Eko sklad zaprl 31. maja, ali pa počakajo in se prijavijo na nov, julijski poziv. Vsi, ki bodo naložbe zaključili pred 1. majem, pa se lahko prijavijo zgolj na obstoječ poziv. 

Višje subvencije in strožje zahteve

Zakaj je to pomembno?  Ker bodo, kot napovedujejo na Eko skladu, subvencije za nekatere od ukrepov višje, kot so po obstoječem pozivu. Povišali jih bodo na največ 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe, zdaj pa je najvišja možna subvencija pri večini ukrepov 20 odstotkov. Višja naj bi bila tudi spodbuda v absolutnem znesku (kapica). 

Vendar pa bodo v novem pozivu nekatere spremembe. Za določene ukrepe bodo spremenjene tehnične zahteve, in tudi zahteve glede izkazovanja ustreznosti naprav in opreme. Na primer, proizvodi, ki nosijo energijsko nalepko, morajo biti registrirani v zbirki podatkov EPREL Evropski register izdelkov za označevanje z energijskimi nalepkami, kot to določajo predpisi.

Po obstoječem pozivu velja, da je spodbuda višja, če se vlagatelji odločijo za izvedbo več ukrepov hkrati, po novem pa to ne bo več veljalo.

Iz Eko sklada sporočajo tudi, da spodbud za nakup in vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak-voda, ki je najbolj pogost ukrep, ne bodo povišali. Načrtujejo pa zaostritev zahtev, ki jih bodo toplotne črpalke morale izpolnjevati. 

Na kateri poziv se prijaviti?

Vse našteto lahko vpliva na odločitev, na kateri javni poziv se prijaviti. Velja pretehtati med višjo subvencijo na eni in strožjimi pogoji na drugi strani.

Če načrtujete nakup toplotne črpalke zrak-voda do konca novembra, se je morda bolje prijaviti na obstoječi poziv, v katerem so zahteve manj stroge, a ne pozabite, da morate to narediti najkasneje do 31. maja. 

Na obstoječi poziv se je smiselno prijaviti tudi, če načrtujete izvedbo več ukrepov. Zato na Eko skladu k oddaji vloge pozivajo tudi tiste investitorje, ki so že izvedli enega, dva ali več ukrepov, nameravajo pa predvidoma do konca novembra izvesti še dodaten oziroma dodatne ukrepe pri obnovi starejše stavbe in želijo kandidirati za višjo spodbudo, ki se dodeli v primeru izvedbe vsaj treh ukrepov hkrati.

Vlagatelji si bodo lahko tudi premislili

Vlagatelje obveščajo, da bodo lahko do izdaje odločbe o dodelitvi pravice do spodbude umaknili vlogo, oddano na javni poziv 99SUB-OB22, tudi po izdaji odločbe o dodelitvi pravice do spodbude pa se bodo lahko pravici odpovedali, vendar le, če sredstva še niso bila izplačana. 

V takem primeru bodo lahko pravico do spodbude pridobili po novem javnem pozivu, če bodo seveda izpolnjevali vse pogoje, ki jih bo določal novi javni poziv. 

To bo aktualno predvsem za investitorje, ki bodo izvedli naložbo po 1. maju 2024 in bodo pravočasno kandidirali na aktualnem javnem pozivu 99SUB-OB22, kasneje pa ugotovili, da so spodbude po novem javnem pozivu višje, pravijo na Eko skladu. 


 

Komentarjev 3
  • mojsterjaka 13:16 16.april 2024.

    A kdo ve neuradno kakšna bo po novem zahteva za fasado? Na eko skladu pravijo, da se razpis šele pripravlja...

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:14 16.april 2024.

    Na vsak način hočejo spraznit varčevalne račune občanov