Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8303 ogledov

"Popravil streh nismo računali, saj je šlo za naravno nesrečo"

Poškodbe neurja streha Profimedia
Krovci se v zadnjih dneh na klice nesrečnih občanov, ki jim je neurje poškodovalo strehe, praviloma odzovejo takoj. Klice sprejemajo tudi na dopustu. Krovstvo na Dolenjskem popravil celo ni računalo.

Neurja v zadnjih dneh so poškodovala veliko streh na različnih koncih države. Močan veter je odnašal strešnike, celo odkrival večje površine streh. Strehe so poškodovane tudi zaradi padcev dreves. Pred tem je po strehah udrihala toča. Krovci imajo, kot smo izvedeli, zato že nekaj časa obilo dela. Vendar ne vsi. 

Naključno smo poklicali približno 20 krovcev iz najbolj prizadetih krajev, vendar smo uspeli govoriti le s šestimi. Večina se na telefonske klice ne odziva, verjamemo, da imajo obilo dela. Kar nekaj krovcev pa je v tem času na kolektivnem dopustu. 

Na voljo 24 ur na dan, popravil niso računali

A dva med njimi sta vseeno v zadnjih dneh pomagala prizadeti občanom, ki jim je neurje poškodovalo streho. Na klice smo odgovarjali ne glede na uro, pa čeprav smo na kolektivnem dopustu, so nam povedali v krovstvu Kramaršič s Sel pri Dolenjskih Toplicah in dodali, da so jih klicale njihove stranke, ki so jim v zadnjem desetletju izdelali strehe. Na srečo je bil dežurni v pripravljenosti, zato je lahko takoj reševal težave na strehah. Poškodbe pri večini niso bile hude, zato jih je lahko odpravil pri vseh, ki so potrebovali pomoč, le eno večjo škodo še sanira.Popravila nikomur niso računali, saj je šlo za naravno nesrečo, nikoli ne veš, kdaj se sam znajdeš v nesreči in potrebuješ pomoč, so še povedali. 

Nujne intervencije dan po neurju

Tudi v krovstvu Belehar iz Celja so ravnali podobno. Kljub kolektivnemu dopustu so se ves čas oglašali na telefon, najmanj 50 klicev je bilo takoj po neurju. Eden od ekipe, ki je ostal v Celju, je tako dan potem opravil 10 intervencij, so nam povedali in dodali, da je strehe toliko saniral oziroma pokrpal, da bodo prizadeti lahko počakali na temeljitejše popravilo. Čeprav imajo sicer naročil veliko, za posle so dogovorjeni že za naslednje eno leto in pol, bodo imeli prizadeti v neurju prednost, smo še izvedeli. 

Redni posli lahko malo počakajo

Prednost pred rednimi posli imajo tudi prizadeti v neurju, ki so se na pomoč obrnili na krovstvo Gabor iz Maribora. Tisti, ki se je dogovoril za zamenjavo stare strehe, pa ta ne pušča, in tisti, ki gradi novo hišo, lahko počaka, tisti, ki mu zaradi neurja zdaj teče v hišo, pa zagotovo ne, so povedali. Kot smo še izvedeli, je bilo klicev veliko, njihov odziv pa je bil odvisen predvsem od tega, kako zelo je bila posamezna streha poškodovana.

Klicev in poškodb bi bilo veliko

V krovstvu Stare z Blejske Dobrave niso prejeli veliko klicev. Le dve intervenciji je bilo treba opraviti, eno pri sosedih in drugo pri stranki, ki so jih pred leti izdelali streho, so nam povedali. Neurje je s strehe pometalo slemenjake, na eni pa je odkrilo približno dva kvadratna metra strešnikov. Vsekakor imajo tudi pri njih prizadeti v neurju prednost pred drugimi strankami. 

Veliko jih bo moralo počakati na zavarovalnico

Na celjskem je četrtkovo neurje povzročilo veliko škode, v krovstvu Krov storitve so bili na voljo 24 ur, klicev je bilo veliko, nekaj lastnikov hiš s poškodovanimi strehami pa je pozvonilo kar na vratih, smo izvedeli. Manjše poškodbe oziroma tisto, kar so lahko, so popravljali že v petek. Strehe z večjimi poškodbami pa so zaščitili, tako da ne bo teklo v notranjost. Lastniki hiš morajo namreč počakati zavarovalnico, da oceni škodo in izda predračun, šele potem lahko krovci nadaljujejo delo, so povedali. In žal je pri njih večina hiš takšnih. 

Zaradi veliko rednega dela se niso odzvali

Veliko klicev, vsaj 20, so prejeli tudi v krovstvu Oblak iz Predoselj, vendar se, kot so nam povedali, zaradi preobilice rednega dela nanje žal niso mogli odzvati. 

Komentarjev 4
  • Anja1956 10:00 25.julij 2023.

    TO ni res ! Krovci telefonov večinoma sploh ne dviguje ! Poiskusite !

  • Boschtjan Zupanchich 07:55 25.julij 2023.

    Mi strehe še vedno nismo uspeli popraviti !!! In danes bo spet dež, tako, da spet ne bomo mogli. Bomo pa vsaj kupili materijal, če bomo le uspeli nabrati dovolj denarja.