Pod streho > Varčna hiša
21186 ogledov

Imate toplotno črpalko? To morate narediti po koncu kurilne sezone

toplotna črpalka arhiv Gregor
Toplotne črpalke so se v zadnjih letih uveljavile kot najbolj priljubljen nov način ogrevanja gospodinjstev v hišah. Pri Zvezi potrošnikov Sloveniji so zato podali nasvete, kaj je treba narediti po koncu ali pred začetkom kurilne sezone.

V Zvezi potrošnikov Slovenije pri tem opozarjajo, da sta za brezhibno delovanje toplotne črpalke in dolgo življenjsko dobo nujna redna vzdrževanje in servis, ki ga je priporočljivo opraviti ob koncu kurilne sezone ali pred začetkom nove.

Pri tem opozarjajo, naj napravo vzdržuje pooblaščeni serviser proizvajalca, saj ta pozna njeno delovanje, ima na voljo originalne rezervne dele in lahko po potrebi prilagodi nastavitve, tako da bo delovanje optimalno. Z rednimi in pooblaščenimi servisi je pogosto pogojena tudi veljavnost garancije, dodajajo.

Toplotna črpalka je sestavljena iz več med seboj povezanih komponent, ki morajo za optimalno učinkovitost delovati brezhibno. Predvsem zunanja enota je, podobno kot velja za klimatske naprave, izpostavljena vremenskim vplivom, kot so nihanje temperature, dež, sneg, prah.

Opozorilni znaki, da je serviserja nujno poklicati, pa so neobičajni zvoki med delovanjem, kot npr. nenavadno piskanje ali ropotanje, slabša učinkovitost ogrevanja ali hlajenja, večja poraba energije in nepričakovano visok račun za elektriko ter samodejno izklapljanje.

Redno vzdrževanje uporabnikom zagotavlja, da bo naprava delovala brezhibno in učinkovito, s tem bodo stroški za ogrevanje in hlajenje manjši, življenjska doba toplotne črpalke pa daljša, so jasni v zvezi.

Toplotna črpalka, servis | Avtor: Profimedia Profimedia

Vzdrževanje toplotne črpalke in nadzor nad njenim delovanjem je v zadnjih letih sicer precej olajšal sistem daljinskega nadzora v oblaku, ki proizvajalcu oziroma vzdrževalcu omogoča daljinsko diagnostiko. A kljub tem tehnološkim novostim je za odpravo morebitnih napak in redne servisne posege še vedno potreben obisk serviserja, opozarjajo v osrednji potrošniški organizaciji.

Kako poteka servis?

Pogostost servisiranja je sicer odvisna od vrste toplotne črpalke, njene starosti in načina uporabe. Servis je priporočljivo opraviti vsaj na dve leti, še bolje vsako leto ob koncu ogrevalne sezone ali pred začetkom nove. Pravočasen servis lahko namreč prepreči pogosto drage okvare ravno na vrhuncu sezone. V vsakem primeru pa je glede servisiranja najbolje upoštevati priporočila proizvajalca, pravijo v zvezi.

K učinkovitemu delovanju toplotne črpalke in k njeni daljši življenjski dobi lahko medtem pripomorejo tudi uporabniki sami, in to tako, da vsak mesec pregledajo zračne filtre in jih po potrebi očistijo ali zamenjajo, poskrbijo, da se pozimi na zunanji enoti ne nabirata sneg in led, iz neposredne bližine zunanje enote pa odstranijo vejevje in vse, kar se lahko zatakne v ventilator, še svetujejo v zvezi potrošnikov.

Redni servis toplotne črpalke sicer vključuje več korakov, ki se lahko med proizvajalci nekoliko razlikujejo. Na splošno serviser opravi celostni vizualni in funkcionalni pregled tako notranje kot zunanje enote in pri tem izvede več opravil.

Notranjo enoto očisti prahu in umazanije, zunanjo pa listja in drugih smeti, preveri delovanje glavnih komponent, očisti prenosnik toplote ter preveri stanje ogrevalne vode v sistemu, odvod kondenza iz zunanje enote, pritisk in tlak hladilnega plina ter tesnost priključkov in delovanje vodnih filtrov in ekspanzijske posode.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Fulmmer 13:28 28.april 2024.

    Ja seveda, kolikokrat pa pokličete serviserja za vzdrževanje hladilnika ali zamrzovalne omare? Nikoli. Toplotna črpalka pa je isti šmorn z več elektronike.....