Pod streho > Na vrtu
6306 ogledov

Zato bodo nekateri ljudje to soboto zunaj kar goli

Golo vrtnarjenje
1/3
Profimedia
Svetovni dan golega vrtnarjenja je letni mednarodni dogodek, ki ga vsako leto prvo soboto v maju praznujejo vrtnarji po celem svetu.

Medtem ko je pomlad v polnem razcvetu, se nekateri vrtnarji pripravljajo na sodelovanje na nenavadnem letnem praznovanju: svetovnem dnevu golega vrtnarjenja. Letos, v soboto, 4. maja 2024, se bodo vrtnarji po celem svetu slekli do golega in svoje vrtove urejali na najbolj naraven možen način – goli.

Zanimanje za ta dan je pritegnilo veliko pozornost v Veliki Britaniji, saj je spletno iskanje za 'golo vrtnarjenje' v zadnjem mesecu v strmem vzponu (211 %), poroča portal Wales Online.

Terapevtka in svetovalka Georgina Sturmer je ob tem dejala, da lahko golota omogoči sprejemanje lastnega telesa in duševno dobro počutje.

Svetovni dan golega vrtnarjenja je letni mednarodni dogodek, ki ga vsako leto prvo soboto v maju praznujejo vrtnarji po celem svetu. Več o dogodku si lahko preberete na Wikipedii (povezava).

"V našem vsakdanjem življenju so oblačila obvezen dodatek in našo izbiro oblačil pogosto določajo ali omejujejo okolje, v katerem smo, in ljudje, s katerimi smo. Ko smo goli, dobesedno odvržemo plast oblačil, odvržemo pa tudi nekaj metaforičnega – nekaj, kar nas pokriva, morda nekaj, kar nas ščiti ali skriva. Zato se lahko počutimo bolj svobodno, če odvržemo oblačila in preživimo čas goli v naravi. Nekateri se ob tem počutijo bolj prizemljeni in povezani sami s seboj in svojimi čustvi – manj sramežljivi, bolj sprejemajoči sami sebe in bolj pozitivni do svojega telesa."

Svetovni dan golega vrtnarjenja združuje skupnost vrtnarjev, ki si delijo strast do vrtnarjenja in pripravljenost sprejeti preproste življenjske užitke – kot tudi veselje do samoizražanja.

 

Biti gol poleg tega dejansko prinaša ogromno koristi za zdravje, piše portal. Če smo goli, znoj in toksini lažje izhlapevajo iz naše kože. Zato je koža bolj čista in manj razdražena. Golota pa znižuje tudi ravni stresa. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • dare326 14:28 03.maj 2024.

    Kopirajo Cerknčane, ki so nekoč goli lovili ribe na požiralnikih.

  • Kmodri_ 12:22 02.maj 2024.

    Imam hudo sosedo! Upam, da je prebrala članek in se bo držala napisanega!

  • andrija 11:08 02.maj 2024.

    prihodnost slovenskega naroda pod golobovo vlado