Pod streho
1832 ogledov

Notranji oblikovalec, da ali ne? Pozor pri izbiri

Eklektična notranja oprema in barve
1/13
Žurnal24 main
Prenove opreme hiše ali stanovanja se običajno lotimo sami, kar pa nam vzame veliko časa in energije. Kaj, če bi za to najeli notranjega oblikovalca? Ali kaj pridobimo ali lahko celo izgubimo?

Večina bo novo opremo posameznega prostora ali pa korenito prenovo celotnega doma izbrala in uredila sama. Tudi če gre za kuhinjo in kopalnico, ki sta običajno najbolj zahtevna prostora. 

Pri opremi doma ne moremo narediti večjih napak, ki bi nam grenile življenje tako, kot nam jih lahko grenijo napake, ki jih naredijo mojstri na primer pri vgradnji oken ali izvedbi fasade. Napačno izbran kos pohištva, bo še vedno lahko uporaben, morda pa se ne bo najbolje podal v prostor. Napaka bo bolj kot kaj drugega estetska. V najslabšem primeru pa oprema ne bo najbolj uporabna ali udobna. 

Zato se večini sodelovanje z notranjim oblikovalcem ali arhitektom zdi nepotreben strošek. Mislimo si, kuhinjo pa vendar znam izbrati, saj vem, kaj mi je všeč in kaj potrebujem. Enako velja tudi za vse druge prostore v stanovanju in hiši. 

Eklektična notranja oprema in barve | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prednosti sodelovanja z notranjim oblikovalcem je več

A prednost sodelovanja s strokovnjaki za notranjo opremo ni le končni videz prostora ali celotnega doma, prihranijo nam tudi precej časa in energije, saj se sami v neverjetni izbiti opreme, materialov, barv in slogov hitro zgubimo in zato težko odločimo. 

Najdejo tudi rešitve, na katere sami sploh pomislimo ne, prostor bolje izkoristijo, ga s pravimi barvami in materiali povečajo ali pomanjšajo, če je treba. In kar ni zanemarljivo, najamejo in uskladijo vse mojstre, ki jih v procesu prenove, potrebujemo. 

Prenova in notranja oprema sta ustvarili vzdušje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ni pa dvoma, da bo rezultat prenove, običajno gre za celostno prenovo doma, zaključena in usklajena celota, ki podpisana z določenim slogom.

Preden se odločimo za strokovnjaka za notranjo opremo, pa moramo nekaj narediti sami, predvsem pa vedeti, na kaj moramo pri dogovoru z njim biti pozorni. 

Ideja je osnova vsega

Še preden začnete iskati arhitekta, morate vsaj približno vedeti, kaj želite. Potrebujete le smernice, da boste lahko povedali, kakšna oprema vam je ljubša, imate radi bolj polne ali manj opremljene prostore, katere barve so vam ljubše, katerih absolutno ne marate. Prisegate na moderne zasnove, minimalizem, izčiščenost ali ste bolj eklektični, konservativni ali se spogledujete selo s preteklostjo. Vedeti morate tudi, kolikšen je vaš proračun. Vsaj približno.

Čudovita notranja oprema in velika okna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prvi stik z arhitekti

Oblikovalce in arhitekte, ki se ukvarjajo z notranjo opremo in prenovami interierjev poiščite na spletu. Vsi objavljajo prenove, ki so jih že oblikovali. Izberite jih glede na njihov slog, saj ima večina prepoznavnega. Potem naredite izbor dveh ali treh.

Osebni pogovor je temelj

Dogovorite za za osebni pogovor z vsakim od njih. Ta mora biti temeljit. Potem, ko mu predstavite svojo osnovno vizijo ali idejo, se morata pogovoriti tudi o tem, kakšna sta vaš slog in tempo življenja. Tako vas bo arhitekt bolje spoznal in lažje ocenil, predlagal, kakšna zasnova in oprema bi bila za vas najbolj primerna.

Čudovita notranja oprema in velika okna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slog je lahko tudi past

Tako kot mora arhitekt spoznati vas, morate tudi vi njega. Izvedeti morate, ali vedno ustvarja le v svojem prepoznavnem slogu, ali pa se bo za vas pripravljen odmakniti od njega. Preveč prepoznaven slog posameznega arhitekta je lahko tudi ovira, saj so si potem domovi lahko med seboj preveč podobni in ne odražajo osebnosti stanovalcev. Razmislite o tem. 

les v kopalnici Les in voda Pod streho Pod temi pogoji lahko les uporabimo tudi v kopalnici

Natančno o vaših financah

Arhitekta vprašajte, kakšen cenovni razred opreme običajno izbira. Če je vaš proračun manjši, se ne boste mogli ujeti z arhitektom, ki pri svojem delu izbira le najdražje, po meri narejene kose pohištva. Vedeti morate, ali je pripravljen opremo za vsa poiskati tudi pri ponudnikih srednjega cenovnega razreda. Nekateri arhitekti namreč sodelujejo le z omejenim številom proizvajalcev ali ponudnikov notranje opreme, kar je lahko težava. Izberite arhitekta, ki bo spoštoval vaš proračun in bil znotraj njegovih okvirov najti za vsa dobro rešitev.

Notranja oprema: trendi za leto 2017 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kaj pa mojstri?

Pri izbiri naj ima prednost tisti arhitekt, ki sodeluje z več mojstri, ki bodo poleg mizarjev in drugih izdelovalcev notranje opreme nujni pri prenovi vašega doma. Morda bo del prenove tudi odstranitev kakšnega zidu (pozor pri nosilnih stenah, za te potrebujete statika in gradbeno dovoljenje), nova vodovodna napeljava v kopalnici, nove talne obloge, sprememba električne napeljave zaradi novega načrta osvetlitve. Za vse to potrebujete mojstre, ki naj jih najema in koordinira arhitekt, tudi to je namreč smisel sodelovanja z njim. 

Prenova kopalnice Prenova kopalnice Pod streho Potrebujemo načrt, pet mojstrov in več tisoč evrov

Svetla notranja oprema | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Preden si sežeta v roke, razrez cene

Če arhitekt ve, kaj vi želite, vi pa veste, kaj lahko pričakujete, je zadnji korak pred sklenitvijo posla natančen razrez stroškov. Arhitekti svoje delo obračunajo različno, nekateri po urni postavki, drugi na projekt. V vsakem primeru pa morate v naprej vedeti, koliko vas bo prenova stala. V končnem znesku naj bo zajeto arhitektovo delo, oprema in delo mojstrov, torej cena za projekt na ključ. Le tako boste vedeli, da na koncu cena prenove doma ne bo višja od dogovorjene.

Kopalnice Trendi Pod streho Kopalnica je postala dnevna soba. Cene pa v nebo!

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.