Pod streho
4716 ogledov

Hiša kot iz lego kock, zgrajena hitro in preprosto

Zidana hiša Miran Kambič
Opeka ni več opeka in zidak ni več zidak, kot smo ju poznali še nedavno. Vse je podrejeno energijski učinkovitosti, hitri, preprosti in kakovostni gradnji, brez pretirane umazanije, mešalcev, malte.

Graditelj zidane hiše lahko zdaj izbira med zidaki z vgrajeno toplotno izolacijo, ki se jih lepi, sistemom opažnih elementov iz toplotne izolacije z betonsko sredico, in penjenim betonom z visoko toplotno učinkovitostjo, ki ne zahteve velikih debelin toplotne izolacije. 

Vsem naštetim gradnikom je skupno, da so povezani v sisteme, kar pomeni, da so proizvajalci razvili vse potrebne elemente, ki omogočajo gradnjo brez toplotnih mostov. Skupna jim je tudi hitrost gradnje, kar pomeni, da se zidovi in stene postavljajo hitro, zaradi veziv, ki jih pri tem lahko uporabimo, pa tudi bolj čisto. Malto so namreč nadomestila različna lepila in veziva, zaradi česar se zidane hiše zdaj bistveno hitreje sušijo, kot nekoč.

sNES hiša Novogradnje Pod streho Že čez leto in pol bomo gradili le skoraj ničenergijske hiše

Predstavljajmo tri sodobne, energijsko učinkovite sisteme za zidano gradnjo, s katerimi lahko izpolnimo zahteve za gradnjo skoraj nič-energijske stavbe (sNES), ki bo konec leta 2020 postala z zakonom predpisana gradnja. V podjetju Wienerberger  izpostavljajo zidake Porotherm iz razreda Energy+, v Jubu sistem JubHome Wall in v Xelli Ytong zidni blok z izolacijo Multipor.

Opečni zidaki z vgrajeno toplotno izolacijo

Med najsodobnejšimi zidaki, ki so na voljo, sta to zagotovo zidaka Profi in IZO profi. Posebej izpostavljajo zadnjega, ki ima vgrajeno toplotno izolacijo iz kamene volne. Izdelek je konstrukcijski gradnik in toplotna  izolacija v enem. V obeh primerih sta gradnika brušena opeka, ki omogoča suho, hitro in čisto gradnjo. Posebnost gradnje z omenjenimi zidaki je, da se pri tem ne uporablja klasična malta, temveč enokomponentno poliuretansko lepilo. „S tem preprečujemo nastanek toplotnih mostov, prav tako pa je ta opeka zaradi svoje recepture in strukture bolj izolativna v primerjavi z drugimi skupinami opek,« pravi Kaja Bahor, tehnično projektni predstavnik v podjetju Wienerberger.

zidana hiša | Avtor: arhiv Wienerberger arhiv Wienerberger
Zidaka sta del različnih sistemskih rešitev, ki zagotavljajo kakovostno izvedbo konstrukcije ter preprečujejo nastanek toplotnih mostov na najbolj kritičnih delih, kot so vertikalne in horizontalne vezi ter preklade. To omogoča kakovostno gradnjo sNES. 

V primerjavi s sodobnimi sistemi zidakov gradnja hiše z na primer klasičnimi opekami starejše generacije, za katere ni sistemskih rešitev, zahteva več dela ter znanja izvajalcev, da je objekt izveden skladno z vsemi energijskimi standardi in zahtevami.

Toplotna prevodnost sodobne opeke je bistveno višja od klasične, odvisna pa je od izbire debeline zidu. „Če za primer vzamemo najbolj standardno debelino osnovnega zidu, 30 centimetrov, to pri opeki Porotherm Profi pomeni toplotno prevodnost zidaka 0,12 W/mK. Če temu dodamo 16 centimetrov toplotne izolacije s toplotno prevodnostjo 0,039 W/mK, dobimo toplotno prehodnost zidu 0,15 W/m2K, kar ustreza izjemo energijsko učinkoviti gradnji.“  Skupna debelina zidu bo tako 46 centimetrov. Lahko pa izberemo zidak z že vgrajeno toplotno izolacijo debeline 44 centimetrov in z njim dosežemo toplotno prehodnost zidu 0,14 W/m2K, tako pri manjši končni debelini zidu dobimo boljšo toplotno izolativnost, še pove Bahorjeva.

Če povzamemo prednosti predstavljenih zidakov oziroma sistemov, so to poleg visoke toplotne izolativnosti še hitra, enostavna in čista gradnja. Med gradnjo se porabi tudi manj energije in vode, saj ne potrebujemo malte in elektrike za delovanje mešalca. Vezivno sredstvo, za povprečno veliko hišo zadostuje 24 doz oziroma dve manjši kartonski škatli, na gradbišče pripeljejo skupaj z opeko, zato ni potrebnih dodatnih prevozov peska in cementa. 

Zidana hiša | Avtor: arhiv Wienerberger arhiv Wienerberger

Osnovna cena opek iz skupine Energy+ je na prvi pogled sicer višja od cene navadne opeke, ki se zida z malto, vendar je treba upoštevati, da je vanjo všteto tudi lepilo. Ko upoštevamo strošek vezivnega materiala za navadno zidavo in slabše toplotne izolativnosti klasičnih zidakov, zaradi česar potrebujemo več ali boljšo toplotno izolacijo za enak učinek, ugotovimo, da je gradnja s sodobno opeko povsem primerljiva s klasičnimi načini gradnje. Pri gradnji z opeko z vgrajeno toplotno izolacijo pa velja izpostaviti tudi, „da sta opeka in kamena volna naravna materiala, kar daje odlične pogoje bivanja, prav tako pa je v tem primeru izolacija zaščitena, saj je integrirana v opeko, to podaljša življenjsko dobo objekta, zmanjšuje stroške vzdrževanja in sanacij“.

Sistem z opažnimi elementi in betonsko sredico

Za gradnjo sNES lahko izberemo tudi sistem JUBHome Wall, ki je sestavljen iz opažnih elementov iz grafitnega ekspandiranega polistirena (EPS) na zunanji in notranji strani zidu, polnjen pa je z betonom. Sistem je dobro toplotno izolativen, hkrati pa zagotavlja akumulacijo toplote in visok nivo zrakotesnosti ter preprečuje nastanek toplotnih mostov, prednosti sistema našteje Luka Videmšek.  Elementi sistema so predpripravljeni, zato gradnja poteka hitro in enostavno, po v naprej pripravljenem sestavnem načrtu, kar je dodatna prednost sistema. „Zaradi tankega nosilnega dela in grafitnega ekspandiranega polistirena že pri tankih stenah dosegamo visok nivo toplotne izolativnosti. S tem pridobimo na dragocenih uporabnih površinah v hiši.“ 

Zidana hiša | Avtor: arhiv Jubhome arhiv Jubhome
Kako bomo z opažnim sistemom dosegli nivo sNES, ni odvisno zgolj od debeline stene in toplotne izolacije, temveč je treba upoštevati več drugih dejavnikov, kot so na primer lokacija in arhitekturna zasnova hiša, njena orientacija, velikost in toplotna izolativnost oken ter vgrajenih sistemov ogrevanja, prezračevanja, pravi sogovornik. „Če vse našteto dobro načrtujemo, lahko že s steno 390, ki ima na zunanji in notranji strani skupaj 24 centimetrov toplotne izolacije, stena pa je hkrati tanjša od 40 centimetrov, dosežemo toplotno prehodnost  0,13 W/m2K, kar je dovolj ne le za standard za sNES, temveč celo pasivni standard, ki je še strožji in veliko bolj jasno definiran.“ 

Notranje površine stene obdelamo z osnovnim tankoslojnim ometom in izravnalno maso, medtem ko na zunanje površine sten nanesemo osnovni tankoslojni omet s fasadnimi zaključnimi sloji. Sistem tudi omogoča, da vse cevne inštalacije do premera 60 milimetrov lahko vgradimo v notranji sloj toplotne izolacije z zarezovanjem utorov in doz s termo noži, prostore okoli cevi in doz pa se zapolni s poliuretanskimi penami, pojasni sogovornik.

zidana hiša | Avtor: arhiv Jubhome arhiv Jubhome

S takšnim sistemom gradnje se lahko izognemo nekaterim dodatnim delom, gradnja je čista, gradbišče pa praktično brez odpadkov, saj elementov na njem ni treba rezati. Cena takšne gradnje je pri enaki toplotni prehodnosti zunanje stene primerljiva s ceno klasične gradnje iz klasične opeke in dodane toplotne izolacije, pove Videmšek.

Porobetonski zidaki 

Še ena sistemska izbira za gradnjo sNES je lahko sistem zidakov in pripadajočih elementov iz penjenega betona, ali krajše porobetona. Vsi Ytong porobetonski zidaki imajo zaradi zraka, ujetega v pore, odlično toplotno izolativnost, zelo dobro pa uravnavajo tudi vlažnost v prostoru, pove Suna Bizjak iz Xelle. Gradnja s sistemom Ytong je hitra in suha, obdelava elementov preprosta in kar dvakrat hitrejša od klasične gradnje z opeko. Zidaki so proizvedeni iz naravnih surovin, negorljivi, mogoče pa jih je tudi v celoti reciklirati. 

Zidana hiša | Avtor: arhiv xella arhiv xella
Kot pravi Bizjakova, za gradnjo sNES priporočajo Ytong zidake debeline 30, 40 ali 48 centimetrov. „Pri zadnjem lahko s preudarno zasnovo ter vgradnjo stavbnega pohištva in strojnih inštalacij, primernih za sNES, že brez dodatne toplotne izolacije dosežemo rabo energije za ogrevanje pod 20 kWh/m²a.“

Zidni blok z debelimo 30 centimetrov ima računsko toplotno prevodnost 0,099 W/mK, zidaka Termo 40 in Termo premium 48 pa imata računsko toplotno prevodnost 0,087 W/mK. Z dodatno toplotno izolacijo debeline od šest do 15 centimetrov lahko že dosežemo toplotno prehodnost zidu, ki ustreza gradnji v skoraj nič energijskem razredu, pravi sogovornica. 

Porobeton je difuzijsko odprt material z dobrimi trajnostnimi parametri, zato kot dodatno toplotno izolacijo priporoča uporabo primernih paroprepustnih materialov. Njihova prva izbira je mineralna toplotna izolacija Multipor, ki je tako kot kamena volna  v razredu gorljivosti A1, kar pomeni, da je negorljiva, poleg tega lahko zanjo dobimo tudi subvencijo Eko sklada. Če se odločimo za dodatno toplotno izolacijo iz EPS, pa je treba upoštevati, da je ta bistveno manj paroprepustna kot porobeton in hkrati ni negorljiva, opozori Bizjakova. 

zidana hiša | Avtor: arhiv xella arhiv xella

Tako kot pri prejšnjih dveh sistemih tudi za porobetonske zidake velja, da z vidika cene elementa  spadajo v višji cenovni razred. Upoštevajoč vse njegove lastnosti, pa se razlika cene do ostalih sistemov zelo zmanjša v prid porobetonu, pravi Suna Bizjak. Sistem je zaradi ponujenih rešitev za izvedbo vertikalnih in horizontalnih armiranobetonskih vezi ter medetažnih in strešnih konstrukcij, ki omogočajo enostavno gradnjo brez izvedbe opažev, nemalokrat prva izbira samograditeljev, ki lahko s tem načinom gradnje na koncu investicije dodatno privarčujejo, še doda.

Več o gradnji, obnovi in nergiji lahko najdete tukaj.

Načrti za hišo Novogradnje Pod streho Zidana ali montažna hiša? Za in proti

 


 


 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice