Pod streho
10627 ogledov

Nekatere banke zaračunajo stroške, obrok se lahko poveča tudi do dvakrat

kredit
Vloge za odlog kredita na podlagi interventnega zakona so dostopne na spletnih straneh bank. Pri večini boste strošek odobritve odloga zaman iskali, lahko je od 35 do 128 evrov.

Večina bank je poskrbela, da so vloge, ki jih je treba izpolniti, če želimo odlog kredita, pa naj bo potrošniški ali stanovanjski, dostopne že pri vstopu na njihove spletne strani. Pri nekaterih bankah pa se je treba malce potruditi, da to vlogo najdete.

V večini bank je aneks brezplačen

Večinoma pa boste zaman iskali tudi podatek, ali vaša banka za sklenitev aneksa h kreditni pogodbi na podlagi zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, zaračuna nadomestilo ali ne. 

Na naše vprašanje so v večini bank odgovorili, da prebivalcem, ki so se že ali se bodo odločili za moratorij, pri tem ne bodo zaračunali nobenih dodatnih stroškov, torej nadomestila za sklenitev aneksa h kreditni pogodbi. Tako pravijo v Gorenjski banki, UniCredit Bank, Delavski hranilnici, Sberbank, Intesa Sanpaolo bank, NLB in SKB.

Obstajajo pa tudi izjeme, ki stroške zaračunajo

V NKBM bodo stroške zaračunali: „Stroški postopka odloga plačila obveznosti iz kreditnih pogodb so nižji od rednih stroškov takšnega postopka, in sicer kreditojemalcem nudimo 50-odstotni popust na maksimalni znesek nadomestila. Prav tako stroške določamo glede na vlogo in ne na posamezni aneks, kar pomeni, če kreditojemalec z eno vlogo zaprosi za več odlogov plačil obveznosti iz različnih potrošniških in/ali stanovanjskih kreditnih pogodb, obračunamo zgolj stroške enega postopka.“ Iz njihovega cenika lahko preberemo, da bodo za odlog kredita zaračunali najmanj 35 in največ 50 evrov.

Stroške zaračunajo tudi v Addiko banki, a so jih prepolovili, namesto 256 evrov boste za aneks plačali 128 evrov, komitenti Sparkasse pa bodo morali za aneks plačati 50 evrov, smo izvedeli, ko smo jih kot občani o tem vprašali na njihovi telefonski liniji za komitente. V DBS se še niso odločili, ali bodo stroške zaračunali ali ne, nagibajo pa se k temu, da bo postopek brezplačen. 

Stanovanjski kredit Krediti Pod streho Nekatere banke že sprejemajo vloge za odlog plačila kredita

Pozor pri izbiri načina plačevanja obresti

Vloge, ki so jih banke objavile na spletnih straneh so sicer različne, a večinoma zahtevajo enake podatke. Pri izpolnjevanju velja biti najbolj pozoren tam, kjer banke sprašujejo, koliko časa naj traja odlog, ta je lahko od šest do največ 12 mesecev, in kako boste odplačevali obresti ter kredit po zaključku moratorija.

Obresti lahko odplačujete na več načinov:

  • plačujete jih lahko sproti, mesečno,
  • lahko jih plačate v enkratnem znesku po zaključku moratorija,
  • banka jih lahko prišteje k mesečni anuiteti po zaključku moratorija.

Odplačevanje kredita podalšate za dobo moratorija

Po končanem moratoriju lahko izbirate med dvema možnostima.Odločite se lahko, da se doba odplačevanja preostalega kredita podaljša za toliko mesecev, kolikor je trajal moratorij, torej namesto, da bi kredit poplačali denimo aprila 2022, ga boste poplačali aprila 2023, če ste se odločili za 12-mesečini odlog. 

V tem primeru bo banka vašo mesečno obveznost povečala za sorazmerni delež obresti, ki so bile obračunane v času moratorija, razen, če jih niste plačevali sproti ali pa v enkratnem znesku ob zaključku odloga. 

Kredit odplačate v roku, kot določa prvotna pogodba

Duga možnost je, da dobe odplačevanja kredita ne podaljšate. To pomeni, da ga boste odplačali v roku, kot ga določa prvotna kreditna pogodba. Če predpostavimo, da se vam redna kreditna pogodba izteče aprila 2022, to pomeni, da vam bo za končno poplačilo kredita od aprila 2021, ko se vam izteče 12-mesečni moratorij, do aprila 2022, ostalo le še 12 mesecev in ne 24, kot vam jih ostane v prvem primeru, ko dobo odplačevanja podaljšate.

Zaradi tega je lahko vaša mesečna obveznost tudi dvakrat višja, kot je bila do zdaj, k njej pa bo banka prištela še sorazmerni znesek med moratorijem obračunanih obresti. Če pa se odločite obresti plačevati v času moratorija ali jih boste plačali v enkratnem znesku ob koncu, pa boste do izteka prvotne kreditne pogodbe plačevali enako mesečno obveznost, kot do zdaj.

Vlog za odlog kredita je relativno malo

Banke so za zdaj zelo skope z informacijami, koliko njihovih komitentov je že vložilo vlogo za odlog kredita. V NKBM, DBS ter UniCredit Bank povpraševanja po moratorijih sploh ne želijo komentirati, v Gorenjski banki in Sberbank pravijo, da so dobili nekaj zahtev, v Delavski hranilnici je povpraševanje v okviru njihovih pričakovanj, v NLB in Intesi Sanpaolo Bank pa, da je povpraševanje precejšnje.

Koliko naj bi bilo vlog in ali se kreditojemalci odločijo le za moratorij na glavnico ali tudi za moratorij na obresti, pa ne želijo razkriti v nobeni banki, kot pravijo, je še prezgodaj. Izvemo lahko le, da se nekateri odločijo za moratorij na oboje, drugi pa želijo obresti plačevati sproti.

banka NLB Izračunali smo Pod streho Toliko so stanovanjski krediti pri nas dražji kot v tujini

Komentarjev 5
  • pero63 02:52 21.april 2020.

    Ni res. Obresti se ne sme prešteti glavnici, saj bi se s tem obračunale obresti na obresti, kar pa je protizakonito. Po interventnem zakonu se tudi po moratoriju ne sme povišati anuiteta kredita. Avtor članka nima pojma o čem piše.

  • antitrust 14:12 20.april 2020.

    Itak spet addiko, kdo pa drug.

  • SonnyBlack 10:41 20.april 2020.

    vsem slovenskim bankam...ze dolgo casa vec ne poslujem z nobeno slovensko banko...zakon mi dovoljuje da imam svoje bancne racune v tujini,in mi je cisto vseeno,ce stroske ki ob tem nastanejo,placam malo vec,imam pa zato dosti prijaznejse poslovanje in ni macehovskega ...prikaži več odnosa do mene kit njihove stranke... slovenske banke so na zalost lopovske ustanove...se opravicujem izrazanju,ampak na zalost je to resnica...zal