Pod streho > Varčna hiša
17419 ogledov

Spet nova cena kurilnega olja, previdno pri naročilu

kurilno olje Profimedia
Cena kurilnega olja bo od jutri spet višja.

Od 13 septembra znova velja regulacija marže trgovcev za kurilno olje. Vlada jo je omejila na 0,08 evra. Hkrati velja tudi odprava dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida. Dodatno pa ima vpliv na ceno tudi  podaljšanje obdobja znižane trošarine, ki bo veljala do preklica. Tako je ta zdaj za polovico nižja in znaša 0,07875 evra namesto 0,1575 evra.

Cena kurilnega olja se določajo vsak drugi torek. Od jutri  bo cena za liter določena pri 1,367 evra. 

Do zdaj je bila cena litra 1,287 evra. Podražitev je 6,2- odstotna, pri 1000 litrih to pomeni 80 evrov več. A še vedno 279 evrov manj, kot je bilo treba za enako količino odšteti junija. 

Zaradi nihanja cene se tisti, ki morda zaloge za letošnjo kurilno sezono še niso kupili ali pa vsaj ne celotne količine, ker imajo še nekaj stare zaloge, se upravičeno sprašujejo, kdaj nakup opraviti. Čakati, da bodo cene padle, ali to narediti takoj, saj se lahko v prihodnje tudi zvišajo. 

ogrevanje kurilno olje Slovenija Pod streho Če ste kurilno olje za letošnjo zimo že kupili, ste se zafrknili

Analitiki ocenjujejo, da bodo cene še rasle

Razlike v cenah so bile letos precej velike. Najvišjo ceno je kurilno olje doseglo sredi junija, ko je bilo treba za liter odšteti 1,646 evra, najnižja pa je bila v začetku januarja in v začetku februarja, ko je bila okoli 0,96 evra. Od konca avgusta, ko je bilo treba za liter odšteti 1,54 evra, je cena padala zaradi razmer na mednarodnih trgih in prej omenjenih ukrepov vlade. 

Prejšnji teden pa je cena nafte poskočila za približno 10 odstotkov in znaša nekaj več kot 97 dolarjev za sod. Britanski analitiki ocenjujejo, da bo do konca leta cena še rasla in dosegla približno 100 dolarjev za sod. Na višanje maloprodajnih cen pa vpliva tudi razmerje evro dolar, ki je v prid dolarju. 

Preverite, katera cena velja

Pri kalkulaciji, kdaj naročiti manjkajočo količino kurilnega olja pa ne velja upoštevati le trenda rasti, ki se napoveduje, temveč tudi poslovno politiki prodajalcev. Dobavni roki so pri marsikaterem ponudniku lahko tudi daljši kot 14 dni, kolikor je obdobje od ene do druge spremembe cene. Zato se je treba pozanimati, ali ponudnik obračuna ceno, ki velja na dan naročila ali ceno, ki velja na dan dostave. Preveriti pa je treba tudi, kako trgovci ravnajo v primeru, da naročeno kurilno olje odpoveste in kdaj je skrajni rok za to. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.