Pod streho > Varčna hiša
2506 ogledov

V teh primerih dobavitelja ne morete zamenjati

Ogrevanje, gretje, toplota Profimedia
Napovedi o dvigu cen energentov za ogrevanje in električne energije so povzročile precej preplaha v gospodinjstvih, odgovorni mirijo, da težav še ni, tam kjer so, pa naj ljudje zamenjajo dobavitelja. A ponekod to ni tako preprosto, v blokih na primer.

Dobavitelja električne energije lahko precej preprosto zamenjamo v vseh gospodinjstvih. Potrebnih je le nekaj klikov na računalniku ali pa telefonski klic in nov izbrani dobavitelj poskrbi za zamenjavo. To lahko storijo lastniki individualnih hiš in etažni lastniki stanovanj v blokih. 

V blokih s skupnim merilnim mestom menajva ni preprosta

Povsem drugačna pa je zgodba v blokih, ko gre za zamenjavo dobavitelja energije za ogrevanje in dobavitelja električne energije za uporabo v skupnih prostorih, kjer so tudi merilna mesta skupna, torej eno merilno mesto za vse etažne lastnike. 

To velja za ogrevanje z zemeljskim plinom, kjer je so stanovanja enega ali celo več blokov priključena na skupno kotlovnico oziroma imajo eno toplotno postajo, ko gre za s ogrevanje z vročevodom. Enako velja za merilno mesto električne energije za skupne prostore.

Za dobavo toplote iz toplovoda pa odjemalci nimajo izbire dobavitelja oziroma ga sploh ne morejo zamenjati.

ogrevanje Rast cen Pod streho Tudi to ogrevanje je precej dražje, celo za 70 odstotkov

Menjava ni mogoča, dokler se ne izteče pogodba

"Dobavitelja plina ali elektrike lahko zamenjajo, ko se izteče obstoječa pogodba oziroma odvisno od tega, kako je definirana možnost prekinitve pogodbe," pravijo v SPL, ki je eden od večjih upravljavcev nepremičnin v Ljubljani. 

Upravnik kot pooblaščenec etažnih lastnikov je torej dolžan poskrbeti za pogoje nemotenega obratovanja stavbe, med kar spada tudi dobava energentov, ki so za to nujno potrebni. 

Na izbiro dobavitelja zemeljskega plina in električne energije pa imajo lahko vpliv tudi etažni lastniki. "Pri odjemnih mestih, kjer gre za večje količine energentov, etažni lastniki običajno sodelujejo pri pripravi razpisa in izbiri dobavitelja."

Pogodbe o dobavi energije sklepajo upravniki

Pogodbe, običajno so sklenjene za obdobje enega leta, z dobavitelji energije sklepajo upravljavci. "V našem podjetju za vsa merilna mesta elektrike in plina, kjer je to možno, pridobivamo ponudbe za dobavo električne energije in plina v kompletu. Tako običajno dosežemo nižje cene. Vloga upravnika je, da za etažne lastnike in v njihovem imenu pridobi ustrezne ponudbe in na podlagi teh poskrbi, da bodo prek razpoložljive ponudbe dobavljeni energenti, ki so potrebni za nemoteno obratovanje stavbe."

Pomembno je, da naj bi upravljavci v pogajanjih z dobavitelji energije, dosegli čim nižje cene. Kot pravijo, so te običajno niže od tistih, ki jih za gospodinjstva ponujajo dobavitelji na trgu. "Cene se tako oblikujejo na podlagi borznih cen, zato trenutno ni pomembno, kdo je dobavitelj, ampak termin sklepanja pogodb," še poudarijo v SPL. 

vlada janez janša Slovenija Janša o tem, zakaj se Slovenija ni odzvala na dvig cen energentov

Upravniki lahko delno vplivajo na ceno energenta

Tisti upravniki, ki so letne pogodbe sklenili pred napovedanimi podražitvami, so tako, da etažni lastniki stanovanj v blokih, ki jih upravljajo, vsaj letošnjo zimo ne bodo plačevali višjih položnic. "Je pa trenutna situacija ob eksploziji cen energentov izredno zaskrbljujoča, tako glede cene kot tudi možnosti zakupa količin."

Popolnega vpliva na cene pa upravniki seveda nimajo. Če se te višajo, so lahko končne cene, kljub pridobitvi več ponudb in pogajanjem lahko ob sklepanju nove letne pogodbe višje, kot so veljale leto pred tem. Na to opozarjajo tudi v združenju upravnikov nepremičnin, ki deluje v okviru GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami, kjer kot so zapisali "z zaskrbljenostjo spremljamo razmere na trgu energentov, ki bodo v pred kratkem začeti ogrevalni sezoni očitno še poslabšale gmotni položaj etažnih lastnikov."

Etažni lastniki se pritžujejo nad cenami

Po navedbah združenja, se nekateri upravniki že srečujejo z očitki etažnih lastnikov o visokih cenah energentov. "Manevrskega prostora sicer ni veliko, a upamo, da bi lahko s skupnim nastopom in sodelovanjem na dolgi rok za etažne lastnike dosegli določene koristi. Obenem pričakujemo, da bo v teh težkih razmerah najranljivejšim na pomoč priskočila tudi država, kar so predstavniki politike v preteklih tednih že napovedali," odgovarjajo v združenju. 

Plačilo položnice. Podražitve Pod streho Tako bi lahko država znižala položnice za energente, pa jih ne bo
Komentarjev 2
  • Marion_Howser 15:18 25.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • alen009 08:58 25.november 2021.

    Zaporniki. Dobesedno. Počneš/plačuješ vse kar drugi določijo. Spoznali smo to življenje in se kaj hitro odselili v hišo. Mi je res hudo za vse, ki tega ne morejo storiti.