Slovenija
36 ogledov

Pod težo snega klonila drevesa in daljnovodi

sneg Ljubljana Saša Despot
Pod težo mokrega snega je preteklo noč klonilo kar nekaj daljnovodov in dreves, tako da so imeli dežurni delavci in gasilci obilo dela.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je včeraj okoli 18. ure na območju občine Brežice prišlo do izpada daljnovoda Slovenska vas. Brez električne energije so zaradi obilnega sneženja ostali porabniki naselij Dobova, Slovenska vas, Jesenice na Dolenjskem in Obrežja. Ob 20.20 uri so napako odpravili delavci Elektra Celje.

Nekaj čez enajsto uro zvečer pa je okoli 190 odjemalcev ostalo brez elekrike tudi na območju občine Puconci.

Nekaj manj kot 2800 odjemalcem električne energije na Ptuju pa je zmanjkalo elektrike okoli 19 ure. Tudi na območju občin Podlehnik in Videm pri Ptuju je bila zaradi napake na daljnovodu 318 odjemalcem prekinjena oskrba z električno energijo. Delavci Elektra Maribor so napake odpravili.

Ponoči, okoli pol pete ure, je bila ponovno motena oskrba z električno energijo na širšem območju Ptuja. Brez elektrike je še vedno 12.531 odjemalcev.

Več sreče so imeli odjemalci na območju občine Slovenska Bistrica, saj so delavci Elektra Maribor okvaro že popravili, potem ko je brez elektrike ostalo 730 odjemalcev.

V nevarnosti tudi rastlinjaki in živali

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje imajo v občini Črnomelj težave s snegom, ki prekomerno obtežuje rastlinjake, zato obstaja velika nevarnost, da se rastlinjaki porušijo. Na pomoč pri odstranjevanju snega so prihiteli gasilci.

V naselju Prešna Loka se je pod težo snega porušil pomožni objekt, v katerem je bila drvarnica in manjši hlev. Živali niso poškodovane. Na pomoč pa so prihiteli gasilci PGD Sevnica.

Drevesa na cesti

Teža snega pa je bila prevelika tudi za marsikatero drevo. Nekatera so padla ceste in ogrožala promet.

Tako je bil oviran promet na cesti Metlika–Črnomelj, pri Metliki, pa na lokalni cesti Cirkulane–Turški vrh v občini Cirkulane, na cesti Loperšice–Obrež v Ormožu, na lokalni cesti v naselju Podulce v občini Krško, in na cesti Zgornji Leskovec–Skorišnjak, občina Videm pri Ptuju.

V Šmarjeških Toplicah je pri stari šoli drevo padlo na cesto in se naslonilo na električni kabel.

Tovornjakom prosta pot

Po podatkih Prometno-informacijskega centra se po nekaj dneh preklicuje izločanje tovornih vozil v smeri Madžarske. "Promet za tovorna vozila je pri izstopu iz Slovenije na Madžarsko možen samo preko prehoda Pince, prehod Dolga vas za tovornjake ostaja zaprt," so zapisali.

Na mejnih prehodih Babno Polje, Petrina ter Dobovec pa pri izstopu še vedno velja prepoved prometa tovornih vozil zaradi zimskih razmer na Hrvaškem.

Zaradi nizkih temperatur opozarjajo tudi na možnost poledice.

Namesto snega dež?

Čez dan bo od zahoda oblačnost naraščala. V višjih legah bo pihal jugozahodni veter. Vremenoslovci napovedujejo, da bo zvečer ponekod na Notranjskem in v hribih severne Primorske rahlo snežilo, po nižinah Primorske pa rahlo deževalo.

Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem do 7 stopinj C.

Jutri bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo do večera dvignila na okoli 1500 m. Zjutraj bo po dolinah s temperaturo pod lediščem nevarnost poledice. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najmanj padavin bo v vzhodni Sloveniji.
Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 0, na Primorskem od 2 do 7, najvišje dnevne 0 do 8, na Primorskem do 11 stopinj C.

V ponedeljek bo oblačno, občasno bo še deževalo. V torek bo oblačno, ponekod bodo še rahle padavine. Tudi po nižinah bo dež prehajal v sneg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.